Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 aug 2011 - Anul XVI, nr. 202 (4800)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

A fost descoperită o planetă de diamant

O planetă foarte exotică, deoarece pare să fie alcătuită în mare proporţie din diamante, a fost descoperită gravitând în jurul unei stele de mici dimensiuni, în apropiere de galaxia noastră, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science.

Noua planetă este mult mai densă decât orice alt corp de acest tip detectat până acum şi este alcătuită în mare majoritate din carbon. Deoarece este atât de densă, oamenii de ştiinţă sunt de părere că substanţa din care este alcătuită - carbonul - trebuie să se afle în stare cristalină, ceea ce înseamnă că o mare parte din această planetă este alcătuită într-adevăr din diamante.

"Istoria evoluţiei şi uimitoarea densitate a acestei planete ne sugerează că este formată din carbon - este un diamant uriaş care orbitează în jurul unei stele neutronice la fiecare două ore, pe o orbită atât de strânsă încât aceasta ar încăpea în interiorul Soarelui nostru", a declarat Matthew Bailes, de la Swinburne University of Technology din Melbourne.

Aflată la o distanţă de 4.000 de ani-lumină, echivalentul unei optimi din distanţa Terra - centrul Căii Lactee, noua planetă reprezintă probabil rămăşiţa unei foste stele uriaşe care şi-a pierdut învelişurile exterioare, absorbite de pulsarul în jurul căruia gravitează.

Pulsarii sunt mici stele neutronice moarte cu diametre de circa 20 de kilometri, care se rotesc în jurul propriei axe de sute de ori într-o secundă, emiţând fascicule de radiaţii.

În cazul pulsarului J1719-1438, radiaţia emisă ajunge cu regularitate pe Terra şi a fost monitorizată cu telescoape din Australia, Marea Britanie şi Hawaii.

Măsurătorile sugerează că planeta, care orbitează în jurul stelei sale la fiecare două ore şi 10 minute, are o masă comparabilă cu a planetei Jupiter, dar este de 20 de ori mai densă decât aceasta, au precizat astronomii.

Pe lângă carbon, noua planetă conţine probabil şi oxigen, ce ar putea exista în cantităţi mai mari la suprafaţă şi devine tot mai rar spre centrul planetei, bogat în carbon.

Densitatea mare sugerează faptul că elementele chimice uşoare, precum hidrogen şi heliu, care reprezintă principalele constituente ale planetelor uriaşe gazoase precum Jupiter, nu sunt prezente pe această planetă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A fost descoperită o planetă de diamant.
 Vizualizări articol: 650 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A fost descoperită o planetă de diamant0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei