Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iun 2011 - Anul XVI, nr. 147 (4745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Arta de a combina vinul cu mâncarea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Găsirea combinaţiei perfecte între felurile de mâncare şi vinul servit atunci când sunteţi gazda unei petreceri poate fi elementul care asigură succesul evenimentului

În lumea gastronomiei există de mult timp discuţii cu privire la combinaţiile ideale între preparate culinare şi vinul servit lângă acestea. Aceste discuţii degenerează de multe ori în adevărate conflicte, de aceea mulţi dintre maeştrii bucătari din generaţia „nouă” resping însăşi ideea de a servi vin alături de mâncărurile pe care le prepară. Adevărul dovedit însă este faptul că vinul are capacitatea de a pune în valoare un preparat rafinat, însă la fel de adevărat este şi faptul că în gastronomie este mereu loc de experimente.


Vinul, important în gastronomie

Vinul şi-a câştigat din cele mai vechi timpuri statutul de element esenţial al gastronomiei rafinate datorită faptului că un vin bine ales poate accentua savoarea unui preparat culinar. Vinul „limpezeşte” simţul gustului, aduce în prim plan anumite arome şi estompează gustul sărat sau pe cel acrişor. În plus, această băutură poate fi folosită drept condiment - ingredientul secret care conferă unicitate mâncărurilor.
Însă, aşa cum un vin poate potenţa aromele deosebite ale preparatelor, o combinaţie aleasă greşit poate strica întreaga experienţă culinară, schimbând în mod neplăcut gustul mâncării. Există oameni care îşi dedică întreaga viaţă activităţii de desluşire a aromelor exacte pe care le conţin vinurile produse din diverse soiuri de struguri, depozitate în butoaie din felurite tipuri de lemn şi păstrate de-a lungul unor perioade diferite. În plus, aceşti experţi în vin sunt specializaţi şi în găsirea celor mai bune combinaţii de preparate şi băutură, prin urmare, orice restaurant de lux care se respectă apelează la serviciile unui astfel de expert, care le recomandă clienţilor combinaţiile ideale.



Cum se combină vinul cu mâncarea

Nu trebuie totuşi să fiţi expert în vinuri pentru a putea face alegeri inspirate în ceea ce priveşte „asortarea” vinului cu mâncărurile pe care le consumaţi. Un specialist „antrenat” este capabil să descopere într-o înghiţitură de vin un întreg buchet de arome şi foloseşte aceste arome pentru a alege un preparat culinar care se potriveşte perfect. Începătorii în domeniul degustării vinurilor pot face şi ei alegeri inspirate dacă ţin cont de trei elemente.
În primul rând, textura este foarte importantă. Un vin concentrat, cu o textură bogată, trebuie combinat cu preparate cu gusturi şi arome foarte puternice - altfel există posibilitatea ca vinul să acapareze savoarea mâncării. De exemplu, un vin Merlot poate fi servit cu o friptură foarte bine făcută sau cu un preparat foarte condimentat. În schimb, un astfel de vin ar fi prea puternic pentru un file de peşte servit cu sos de lămâie.
Gustul vinului poate oferi indicii cu privire la preparatele pe care le poate acompania băutura. Astfel, vinurile dulci se potrivesc foarte bine cu deserturi sau cu feluri principale cu gust dulceag. În schimb, vinurile mai acide sunt o companie „perfectă” pentru mâncăruri sărate, preparate care includ sosuri picante sau salate cu dressinguri aromate. Trebuie să vă asiguraţi că aroma vinului este puţin mai puternică decât gustul preparatului, altfel mâncarea poate părea fadă sau chiar amară. De exemplu, evitaţi să serviţi un desert foarte dulce cu un vin cu gust dulce moderat.
Concentraţia de alcool poate fi şi ea un indiciu cu privire la preparatele cu care trebuie servită băutura. În general, cu cât mai mică este concentraţia de alcool a vinului, cu atât mai bine băutura se potriveşte mâncărurilor.



Încălcaţi regulile!

După cum probabil aţi observat, cel mai uşor este să combinaţi vinurile cu preparate care au caracteristici similare şi ştiţi despre „regula” de a servi vinuri albe cu preparate din carne albă şi vinuri roşii cu mâncăruri din carne roşie. Nu este însă nici o problemă dacă încălcaţi aceste reguli, pentru că vinurile pot fi asortate mâncărurilor şi potrivit altor criterii de selecţie.
Astfel, nu este nici o problemă dacă alegeţi vinul în funcţie de preferinţele invitaţilor, nu în funcţie de caracteristicile preparatelor culinare - oamenii sunt mai importanţi decât mâncarea. De exemplu, un vin Riesling ar putea fi o alegere perfectă ca însoţitor al unui preparat din fructe de mare, însă, dacă invitaţii beau numai vin roşu, ei nu vor aprecia combinaţia.
Combinaţiile surprinzătoare pot fi excepţionale, astfel că încălcarea principiului similarităţii poate avea un efect senzorial deosebit - lucru care se întâmplă şi în situaţiile în care marii bucătari adaugă uneori sosuri picante unor deserturi dulci. Nu vă fie deci teamă să experimentaţi, mai ales după ce aţi căpătat o oarecare experienţă în domeniul combinării mâncărurilor cu vinurile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arta de a combina vinul cu mâncarea.
 Vizualizări articol: 496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Arta de a combina vinul cu mâncarea3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei