Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 apr 2011 - Anul XVI, nr. 82 (4680)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Savanţii au obţinut în laborator o retină completă cu ajutorul celulelor suşă embrionare

Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină în laborator o retină completă cu ajutorul celulelor suşă embrionare de şoareci, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în ediţia online a revistei Nature, informează AFP.

"Să generezi organe complexe in vitro reprezintă una dintre provocările ştiinţifice majore din medicina regenerativă. Însă acest lucru nu este imposibil de realizat", au declarat în editorialul publicat în revista Nature specialiştii Robin Ali şi Jane Sowden din Londra, salutând obţinerea în laborator a unei "retine complete" pornind de la faimoasele celule suşă embrionare.

Noua descoperire ar putea fi utilizată în cercetările terapeutice realizate în beneficiul pacienţilor suferind de maladii vizuale, precum retinita pigmentară, şi chiar ar putea conduce la restaurarea vederii cu ajutorul injectării de celule retiniene "fabricate" din celule pacientului.

Celulele suşă embrionare sunt capabile să se transforme în toate tipurile de celule specializate din organism.

Rezultatele cercetătorilor japonezi, coordonaţi de Yoshiki Sasai de la RIKEN Center for Developmental Biology din Kobe, demonstrează, de o manieră fundamentală, capacităţile de autoorganizare ale celulelor suşă embrionare, ajutându-i pe savanţi să înţeleagă mai bine dinamica procesului de dezvoltare a celulelor care compun globul ocular.

În cultura de laborator, structura embrionară se dezvoltă în trei dimensiuni - celulele se divid şi se diferenţiază - pentru a da viaţă principalelor tipuri de celule retiniene, inclusiv fotoreceptorii, rămânând "corect organizate", au explicat cercetătorii britanici.

Există două tipuri de fotoreceptori - celule cu conuri (pentru vederea diurnă) şi celule cu bastonaşe (pentru vederea nocturnă).

Reuşita specialiştilor britanici este considerată "extrem de inovatoare" de către Olivier Goureau, de la Institut de la Vision din Paris, care lucrează în acelaşi domeniu, însă cu ajutorul celulelor suşă adulte reprogramate (iPS).

Totodată, potrivit acestui specialist, deşi formarea globului ocular este asemănătoare la oameni şi la şoareci, există totuşi anumite diferenţe între ele, în special în ceea ce priveşte fotoreceptorii.

Din perspectivă terapeutică, savanţii trebuie să se asigure că au "purificat" populaţia de celule suşă restante pentru a evita apariţia tumorilor şi că le vor transplanta doar pe acelea care s-au specializat deja - de exemplu, în precursori de fotoreceptori.

În Statele Unite ale Americii, compania Advanced Cell Technology (ACT) a primit în acest an avizul autorităţilor americane pentru a începe un test clinic pentru a trata degenerescenţa maculară - o maladie care provoacă orbire - cu ajutorul celulelor provenind din celulele suşă embrionare, pe pacienţi în vârstă. Compania ACT a fost autorizată, totodată, să înceapă testele pe un eşantion alcătuit din 12 copii suferind de maladia Stargardt, o afecţiune ereditară şi ireversibilă a ochiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Savanţii au obţinut în laborator o retină completă cu ajutorul celulelor suşă embrionare.
 Vizualizări articol: 598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Savanţii au obţinut în laborator o retină completă cu ajutorul celulelor suşă embrionare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei