Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 oct 2010 - Anul XV, nr. 249 (4540)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O nouă galaxie, identificată la o distanţă record faţă de Terra

O nouă galaxie a fost identificată, devenind cel mai vechi şi mai îndepărtat obiect observat vreodată în Univers, potrivit unor astronomi francezi şi britanici, care au studiat lumina emisă de această galaxie în urmă cu 13 miliarde de ani, la 600 de milioane de ani după Big Bang, relatează AFP.

Captate de telescoapele terestre, după ce au călătorit prin spaţiu cu viteza luminii, timp de peste 13 miliarde de ani, razele ultraviolete emise de una dintre primele galaxii oferă noi informaţii despre "copilăria" Universului, se afirmă în acest studiu publicat în revista Nature.

Matthew Lehnert, de la Observatorul din Paris, şi colegii săi au utilizat datele colectate de Very Large Telescope (VLT), instalat în Chile de Observatorul austral european (ESO), pentru a analiza fasciculele de lumină emise de o galaxie foarte îndepărtată, detectată anterior de telescopul spaţial Hubble, confirmând cu această ocazie vârsta acelei galaxii.

Odată cu expansiunea Universului, galaxiile se îndepărtează unele de altele, iar lungimile de undă ale razelor emise de acestea devin tot mai mari. Această "deplasare spre roşu" este etalonul după care se măsoară lungimea străbătută în spaţiu de o rază de lumină. Cu cât această "călătorie" durează mai mult, cu atât deplasarea spre roşu este mai mare.

După ce au monitorizat timp de 16 ore galaxia UDFy-38135539, astronomii au constatat că o anumită radiaţie caracteristică (Lyman alpha) a hidrogenului ajunge pe Terra cu o deplasare spre roşu record, de 8,6. Radiaţia a fost detectată în spectrul infraroşu cu o lungime de undă de 1,16 microni, deşi ea a fost emisă în spectrul ultraviolet cu o lungime de undă de 0,12 microni.

Cu o deplasare spre roşu de 8,6 confirmată pentru această galaxie, precedentul record de 8,2, atribuit în 2009 unei explozii de raze gamma - un flash ultraluminos ce semnalează explozia unei stele masive -, a fost doborât.

Printre cele cinci galaxii foarte îndepărtate detectate de telescopul spaţial Hubble, alte două sunt în curs de a a fi monitorizate de VLT cu ajutorul spectrometrului SINFONI pentru a determina vârsta lor cu precizie, au declarat autorii studiului.

Astronomii încearcă să înţeleagă cum au apărut primele galaxii şi cum s-a încheiat "epoca sumbră" a Universului, în momentul în care lumina emisă de acele galaxii primare a reuşit să treacă de "ceaţa" înconjurătoare alcătuită din atomi de hidrogen.

Primele stele au început să strălucească la doar 400 de milioane de ani după Big Bang, însă norii de gaz care le înconjurau formau un fel de ceaţă cosmică ce absorbea lumina emisă.

Pentru ca lumina primelor galaxii să poată să străbată Universul şi să ajungă până pe Terra, a trebuit ca acele astre primare să emită mai întâi suficientă energie pentru a ioniza atomii de hidrogen din jurul lor. După acel moment, spaţiul a devenit "transparent".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă galaxie, identificată la o distanţă record faţă de Terra.
 Vizualizări articol: 351 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O nouă galaxie, identificată la o distanţă record faţă de Terra5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei