Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 oct 2010 - Anul XV, nr. 247 (4538)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cerealele şi pâinea erau consumate încă de acum 30.000 de ani

Descoperirea unor molecule de amidon pe câteva pietre de moară din Europa, vechi de circa 30.000 de ani, i-a făcut pe cercetători să afirme că oamenii preistorici, mai ales vânătorii, nu consumau doar carne, ci şi cereale şi chiar o formă rudimentară de pâine, informează AFP.

Aceste descoperiri, realizate în trei situri din Italia, Rusia şi Republica Cehă, par să indice faptul că transformarea cerealelor în alimente, în special în făină, era o practică foarte răspândită pe continentul european în urmă cu 30.000 de ani, afirmă autorii acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"Este posibil ca alimentele obţinute din plante şi având o valoare energetică ridicată să fi fost disponibile în acea perioadă şi să fi jucat un rol important în economia alimentară a acelor triburi care trăiau din vânătoare şi din culesul plantelor", afirmă autorii studiului.

Dovezile actuale referitoare la regimul alimentar al oamenilor din paleolitic provin din analiza chimică a osemintelor, din analiza gradului de uzură al dinţilor şi din analizele zoo-arheologice şi arheo-botanice.

Datorită unei varietăţi de argumente ce ţin de domeniul condiţiilor de fosilizare a vieţuitoarelor şi analizei, oamenii din paleolitic au fost catalogaţi mult timp de către specialişti ca fiind exclusiv vânători.

Cercetările precedente, efectuate în mai multe situri din Europa, au condus însă la identificarea unor resturi de plante, reprezentând un element potenţial important în regimul alimentar al oamenilor preistorici.

Într-unul dintre situri, arheologii au descoperit indicii care arată că transformarea cerealelor sălbatice în alimente a fost o practică de scurtă durată. Cercetătorii au descoperit că oamenii preistorici stăpâneau foarte bine metodele de preparare a cerealelor.

În multe situri din paleoliticul superior au fost descoperite pietre de moară, unele dintre acestea fiind folosite pentru măcinarea grăunţelor, altele fiind utilizate pentru pisarea argilei.

Cele trei situri menţionate în studiul publicat în PNAS sunt: Bilancino (Italia), Kostenki (Rusia) şi Pavlov (Republica Cehă).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cerealele şi pâinea erau consumate încă de acum 30.000 de ani.
 Vizualizări articol: 351 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cerealele şi pâinea erau consumate încă de acum 30.000 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei