Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 sep 2010 - Anul XV, nr. 227 (4518)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Neanderthalienii şi-au creat singuri unelte, fără a intra în contact cu Homo sapiens

Oamenii de Neanderthal erau pasionaţi de noi descoperiri şi au creat singuri diferite unelte, potrivit unui studiu al unui grup de cercetători de la Universitatea din Colorado, citat de BBC News Online.

Acest studiu atacă teoria potrivit căreia cele mai apropiate "rude" ale omului au putut să se dezvolte doar prin contactul cu Homo sapiens. Echipa de cercetători susţine că schimbările climatice i-ar fi putut determina pe neanderthalieni să facă inovaţii, pentru a supravieţui.

Studiul va apărea în publicaţia Journal of Archaeological Method and Theory, în decembrie.

"De fapt, eu îi reabilitez pe neanderthalieni. Erau mult mai inventivi decât credeam", a declarat Julien Riel-Salvatore, profesor de antropologie la Universitatea din Colorado, cel care a coordonat studiul care a durat şapte ani.

Oamenii de Neanderthal au fost descoperiţi în Germania, în Valea Neander, lângă Dusseldorf, în 1856. Se crede că au trăit în Europa şi în unele părţi ale Asiei. O examinare a fosilelor oamenilor de Neanderthal au demonstrat că aceştia aveau în proporţie de 99,5-99,9% acelaşi ADN ca oamenii moderni, ceea ce îi transformă în cele mai apropiate rude ale oamenilor de astăzi.

Oamenii de Neanderthal erau scunzi, aveau corpuri cu musculatură bine dezvoltată, creiere mari şi trăsături faciale proeminente. Ei s-au desprins de linia evoluţionară în urmă cu 500.000 de ani şi au dispărut de pe Pământ în urmă cu 30.000 de ani.

Încă de la descoperirea oamenilor de Neanderthal, antropologii au dorit să afle secretele culturii lor dispărute şi dacă ei au evoluat pe cont propriu sau prin intermediul contactului cu Homo sapiens.

În timpul acestui studiu, Riel-Salvatore şi colegii săi au examinat mai multe situri din Italia. În urmă cu 42.000 de ani, Homo sapiens şi oamenii de Neanderthal ocupau deja părţile nordice şi centrale ale acestei zone. La acel moment un nou grup a apărut în sudul regiunii. Cercetătorii sunt de părere că acest nou grup era format tot de oameni din Neanderthal, care făceau parte dintr-o cultură numită Uluzzian.

Echipa lui Riel-Salvatore a fost uimită de inovaţiile culturii Uluzzian, chiar dacă membrii acestui grup erau izolaţi de Homo sapiens. Ei au descoperit unelte din os, ornamente şi posibile ustensile rudimentare de pescuit sau vânătoare.

"Concluzia mea este că, în cazul în care Uluzzian este o cultură a neanderthalienilor, atunci contactul cu humanoizii moderni nu este explicaţia necesară pentru noul lor comportament. Asta se opune ideilor din ultimii 50 de ani, potrivit cărora oamenii de Neanderthal au fost culturalizaţi de hominizi moderni şi aşa au ajuns să dezvolte aceste tehnologii. Noi vrem să demonstrăm că oamenii de Neanderthal au făcut inovaţii pe cont propriu", a declarat Riel-Salvatore.

Cercetătorii sunt de părere că schimbările climatice i-ar fi putut determina pe oamenii de Neanderthal să facă inovaţii. Atunci când zona în care vieţuiau a devenit din ce în ce mai aridă nu aveau alte opţiuni decât să se adapteze sau să moară.

"Faptul că oamenii de Neanderthal au putut să se adapteze unor noi condiţii demonstrează că din punct de vedere cultural sunt asemănători cu noi", a declarat Riel-Salvatore. Acesta a mai spus că ei comportă similitudini şi din punct de vedere biologic cu oamenii moderni şi că ar trebui consideraţi o subspecie a hominizilor şi nu o specie diferită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Neanderthalienii şi-au creat singuri unelte, fără a intra în contact cu Homo sapiens.
 Vizualizări articol: 423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Neanderthalienii şi-au creat singuri unelte, fără a intra în contact cu Homo sapiens0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei