Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 sep 2010 - Anul XV, nr. 205 (4496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scheletul balaurului bondoc va fi inclus în colecţia Societăţii Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca

Scheletul balaurului bondoc va fi inclus în colecţia de paleontologie a Societăţii Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca, unde va putea fi văzut de cei interesaţi, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX Mátyás Vremir, geologul care a descoperit această nouă specie de dinozaur, în zona oraşului Sebeş.

Balaurul bondoc, o specie de dinozaur carnivor care a trăit pe actualul teritoriu al României, a fost descoperit recent în urma săpăturilor efectuate, începând din septembrie 2009, de Mátyás Vremir, de la Societatea Muzeului Ardelean, instituţia care a iniţiat proiectul de cercetare, Zoltan Csiki, de la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti, şi de doi cercetători americani, de la Muzeul de istorie naturală de la New York şi, respectiv, Universitatea Columbia.

Potrivit lui Mátyás Vremir, fosilele descoperite în zona oraşului Sebeş din judeţul Alba constituie cel mai complex schelet de carnivor care a trăit în Europa în urmă cu 70-80 de milioane de ani.

Vremir este şi cel care a propus ca dinozaurul să fie numit "balaurul bondoc". "Pentru străini sună foarte exotic, iar pentru români, interesant", a spus Mátyás Vremir.

"Balaurul reprezintă o nouă specie de dinozaur prădător, care este foarte diferită de tot ceea ce cunoşteam până acum", a declarat Stephen Brusatte, cercetător la Universitatea Columbia din New York, citat de AFP. "Anatomia lui ne arată că îşi vâna, probabil, prada într-o manieră diferită de verişorii lui, velociraptorii, care erau mai puţin robuşti", ce populau planeta în acea vreme. În opinia acestui cercetător, balaurul bondoc era mai mult un "pugilist" decât un "sprinter" şi, la fel ca speciile de carnivore din zilele noastre, putea să ucidă animale mai mari decât el.

Balaurul bondoc, o nouă specie de velociraptor, avea o lungime totală cuprinsă între 180 şi 210 centimetri, de la cap la coadă. Animalul avea o pereche de gheare pe fiecare dintre membrele sale inferioare, cu ajutorul cărora îşi imobiliza prada. Membrele anterioare ale balaurului bondoc erau puţin dezvoltate, potrivit studiului realizat în urma cercetării şi publicat în SUA, în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

În opinia oamenilor de ştiinţă, caracteristicile sale morfologice "reflectă fauna specială a Europei, în ultimii ani din era dinozaurilor", o perioadă în care continentul european se afla în mare parte sub nivelul mării, fiind alcătuit din doar câteva insule, din cauza creşterii nivelului oceanului planetar.

Dinozaurii au dispărut în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani, aparent în urma prăbuşirii pe Terra a unui asteroid. Alte fosile au fost descoperite în straturile geologice în care se afla scheletul balaurului bondoc, printre acestea aflându-se sauropode de mărimea unor vaci, dar şi dinozauri foarte mici, cunoscuţi sub denumirea de "dinozauri cu cioc de raţă".

Societatea Muzeului Ardelean a fost înfiinţată în 1859, la Cluj-Napoca, graţie donaţiilor contelui Mikó Imre, ca instituţie cu caracter academic, în scopul cultivării şi răspândirii ştiinţei în limba maghiară. În anii '50, societatea a fost desfiinţată, patrimoniul său de atunci, alcătuit din 120.000 de cărţi şi circa 200.000 de piese diverse - minerale, articole zoologice, monede, antichităţi -, fiind preluat de alte instituţii. Societatea Muzeului Ardelean a fost reînfiinţată în 1990, încercându-se de atunci şi reconstituirea fostelor sale colecţii, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scheletul balaurului bondoc va fi inclus în colecţia Societăţii Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca.
 Vizualizări articol: 327 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scheletul balaurului bondoc va fi inclus în colecţia Societăţii Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei