Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 aug 2010 - Anul XV, nr. 202 (4493)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Două exoplanete orbitând în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, descoperite de telescopul Kepler

Astrofizicienii au detectat cu ajutorul telescopului spaţial american Kepler două noi exoplanete, comparabile cu Saturn, şi probabil o a treia planetă, de mărimea Terrei, care orbitează în jurul unei stele îndepărtate, asemănătoare Soarelui din sistemul nostru solar, informează AFP.

Cercetătorii, a căror descoperire a fost publicată în revista Science Express - ediţia online a revistei americane Science -, precizează că aceste două planete gigantice, botezate Kepler-9b şi Kepler-9c, efectuează o rotaţie completă în jurul stelei lor în 19,2 zile, respectiv 38,9 zile.

Viteza lor de rotaţie în jurul astrului nu este însă constantă, ci variază într-un interval de 4-39 minute pentru fiecare rotaţie. Această anomalie se explică, potrivit astronomilor, prin puternicele interacţiuni gravitaţionale dintre cele două planete. O a treia planetă, izolată, ar trece la rândul ei prin faţa aceleiaşi stele, având însă o periodicitate constantă.

Ţinând cont de "semnăturile" lor gravitaţionale, Kepler-9b şi Kepler-9c sunt cele mai masive planete ce orbitează în jurul unei stele, fiind "legate" una de cealaltă prin forţele lor de gravitaţie, a declarat Matthew Holman, astrofizician la Universitatea Harvard din Statele Unite, principalul autor al acestui studiu.

Aceste observaţii şi măsurători le vor oferi astrofizicienilor instrumentele necesare pentru a determina proprietăţile fizice ale celor două planete.

În opinia cercetătorilor, este foarte posibil ca acel sistem solar să conţină o a treia planetă, mai mică, având o mărime comparabilă cu cea a Terrei. Această planetă, a cărei existenţă nu a fost deocamdată confirmată, s-ar afla pe o orbită foarte apropiată de steaua ei, în jurul căreia efectuează o rotaţie completă în 1,6 zile.

Noul sistem solar descoperit de satelitul Kepler se află la peste 2.000 de ani-lumină de Terra, în constelaţia Lirei. Un an-lumină reprezintă echivalentul a 9.460 de miliarde de kilometri.

Lansat în 2009, telescopul Kepler, aflat pe orbită în jurul Soarelui, a fost construit de agenţia spaţială americană NASA cu scopul de a descoperi exoplanete asemănătoare Terrei, orbitând în jurul unor stele din galaxia noastră, Calea Lactee.

Telescopul Kepler va analiza în următorii trei ani spectrul luminos emis de peste 100.000 de stele din constelaţiile Lebăda şi Lira. Graţie unui fotometru performant, telescopul Kepler poate să detecteze schimbarea intensităţii luminoase a unei stele atunci când un obiect de dimensiunea unei planete trece prin faţa ei.

Pe 24 august, astronomii de la Observatorul european austral (ESO) din Chile au anunţat că au descoperit un sistem solar ce conţine cel puţin cinci planete - numărul acestora putând fi chiar de şapte - ce orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui nostru. Acesta este sistemul solar ce conţine cel mai mare număr de planete descoperit până în prezent.

Până la ora actuală, astronomii au detectat 16 sisteme solare ce conţin fiecare cel puţin trei planete, inclusiv cea mai recentă descoperire a telescopului Kepler.

Kepler a descoperit primele cinci exoplanete la sfârşitul anului 2009, însă toate cinci sunt mult prea calde pentru a găzdui forme de viaţă.

Dintre cele 420 de exoplanete descoperite din 1995 până în prezent, astrofizicienii nu au identificat deocamdată nicio exoplanetă asemănătoare cu Terra şi care să poată fi locuită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două exoplanete orbitând în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, descoperite de telescopul Kepler.
 Vizualizări articol: 445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Două exoplanete orbitând în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, descoperite de telescopul Kepler0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei