Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 iul 2010 - Anul XV, nr. 177 (4468)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fitoplanctonul, aflat în declin, ameninţă întregul lanţ trofic de pe planetă

Fitoplanctonul a înregistrat un declin accentuat în ultimul secol, probabil din cauza fenomenului de încălzire globală, ameninţând astfel întregul lanţ trofic din oceanele planetei, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, informează AFP.

Fitoplanctonul, alcătuit din organisme microscopice vegetale care plutesc în apă, a scăzut, în medie, cu 1% pe an, au anunţat cercetătorii Universităţii Dalhousie din Canada.

Aceste microorganisme vegetale se află la baza lanţului trofic oceanic, hrănind atât microorganismele ce alcătuiesc zooplanctonul, cât şi peştii, păsările marine şi marile mamifere precum balenele.

"Fitoplanctonul este carburantul ecosistemului marin. Declinul lui afectează întregul lanţ alimentar, până la oameni", a declarat Daniel Boyce, coordonatorul studiului.

Această tendinţă are un caracter mult mai pronunţat în emisfera nordică şi după anul 1950. Potrivit studiului, scăderea a fost de circa 40% după anul 1950.

Încălzirea globală a oferit deja anumite indicii, oamenii de ştiinţă constatând o corelaţie între declinul fitoplanctonului şi creşterea temperaturilor la suprafaţa mărilor şi oceanelor.

"Fitoplanctonul joacă un rol crucial în ecosistemul planetei. El produce 50% din oxigenul pe care îl respirăm, reduce gazul carbonic şi este important pentru industria pescuitului. Un ocean cu mai puţin fitoplancton va funcţiona diferit", a declarat Boris Worm, coautor al studiului.

Cercetătorii de la Universitatea Dalhousie au combinat datele istorice cu analizele efectuate pe eşantioanele recoltate ce conţineau fitoplancton. Oamenii de ştiinţă au obţinut astfel o bază de date de 500.000 de înregistrări, care le-a permis să estimeze evoluţia fitoplanctonului la scară planetară, începând din 1899.

Planctonul a scăzut mai ales în regiunile polare şi tropicale. Creşterea temperaturii apei este corelată cu un ritm de creştere mai mic al fitoplanctonului în cea mai mare parte a globului, mai ales în apropiere de Ecuator.

Fitoplanctonul are nevoie de lumină şi nutrimente pentru a creşte. Cu cât sunt mai calde, cu atât oceanele sunt mai "stratificate", reducând cantitatea de nutrimente ce ajunge la suprafaţă, provenind din straturile profunde ale apelor planetare. Fenomene precum El Nino au şi ele un impact asupra acestui declin.

Temperatura are, totodată, o influenţă crucială asupra biodiversităţii marine. Cercetătorii canadieni au analizat relaţiile între diverşi parametri de mediu şi repartiţia a 11.000 de specii ce fac parte din 13 grupuri principale (zooplancton, plante, nevertebrate, peşti, mamifere etc). Temperatura de la suprafaţa oceanului are un efect important asupra diversităţii în toate cele 13 grupuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fitoplanctonul, aflat în declin, ameninţă întregul lanţ trofic de pe planetă.
 Vizualizări articol: 1288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fitoplanctonul, aflat în declin, ameninţă întregul lanţ trofic de pe planetă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei