Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 iul 2010 - Anul XV, nr. 159 (4450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un transplant de faţă total, realizat cu succes în Franţa

Un transplant de faţă total, prezentat ca o premieră mondială, a fost realizat cu succes, la sfârşitul lunii iunie, într-un spital din Franţa, a anunţat, joi, cotidianul Le Parisien/Aujourd'ui en France, citat de AFP.

Operaţia, "o premieră mondială" potrivit publicaţiei citate, a fost efectuată pe 26 şi 27 iunie, pe un bărbat în vârstă de 35 de ani, suferind de o maladie genetică care îi deforma chipul.

"Pacientul se simte bine, merge, mănâncă şi vorbeşte, iar barba a început deja să îi crească pe noua sa faţă", a declarat profesorul Laurent Lantieri, şeful departamentului de chirurgie plastică şi reconstructivă de la spitalul din Créteil din apropiere de Paris, care a realizat această operaţie.

La această intervenţie chirurgicală au participat "mai puţin de 10 persoane", a adăugat chirurgul francez.

Grefa de faţă totală constă în prelevarea integrală a feţei unei persoane decedate - inclusiv buzele şi pleoapele - pentru a fi transplantată ulterior pe un pacient viu.

În aprilie, o echipă de medici din Spania a anunţat că a reuşit o grefă de faţă totală într-un spital din Barcelona, pe un bărbat tânăr, al cărui chip era deformat de mai bine de cinci ani din cauza unui traumatism. Pacientul nu putea să înghită, să respire şi să vorbească în mod normal.

"Suntem singurii, până în prezent, care au realizat o grefă de faţă totală, cu pleoape şi cu tot sistemul lacrimal. Sunt mândru că acest lucru a fost realizat în Franţa", a explicat Laurent Lantieri.

Profesorul Lantieri a precizat că, "din punct de vedere fiziologic, există riscuri de infecţie şi de respingere a grefei", iar din punct de vedere psihologic, pacientul va fi, "evident, atent monitorizat".

Chirurgul francez a adăugat că a primit autorizaţia de a realiza alte cinci grefe de faţă totale şi că va avea ca pacienţi persoane care au suferit arsuri grave.

Spitalul Vall d'Hebron din Barcelona a anunţat, în luna aprilie, că a reuşit o operaţie spectaculoasă, prezentată tot ca "prima grefă de faţă totală din lume". Pacientului i-au fost transplantate toată pielea şi toţi muşchii feţei, nasul, buzele, osul maxilarului superior, dinţii, bolta palatină, pomeţii şi mandibula.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un transplant de faţă total, realizat cu succes în Franţa.
 Vizualizări articol: 377 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un transplant de faţă total, realizat cu succes în Franţa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei