Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 apr 2010 - Anul XV, nr. 90 (4381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un ansamblu de pietre neolitic, asemănător celui de la Stonehenge, descoperit în Marea Britanie

Un ansamblu de pietre neolitic, alcătuit din 80 de rânduri şi cercuri de pietre, asemănător complexului de la Stonehenge, a fost descoperit pe dealurile din apropierea localităţii Dartmoor din comitatul Devon, Marea Britanie, informează newscientist.com.

Arheologii britanici au constatat similarităţi frapante între ansamblul de la Dartmoor şi cel de la Stonehenge, amplasat la o distanţă de 180 de kilometri, sugerând faptul că au fost realizate de aceeaşi comunitate umană.

Un rând de nouă pietre a fost descoperit în 2004, la Cut Hill, pe unul dintre cele mai înalte dealuri din parcul naţional Dartmoor.

Ralph Fyfe, de la Universitatea Plymouth,şi arheologul Tom Greeves au folosit datarea cu carbon pentru a determina vechimea acestor pietre. În urma acestor investigaţii, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că cel puţin una dintre pietre a căzut din poziţia verticală sau a fost de la început aşezată în poziţie orizontală, între anii 3600 şi 3440 înaintea erei noastre, iar o a doua, între anii 3350 şi 3100 înaintea erei noastre.

Aceste date au reprezentat o mare surpriză pentru cercetători, care au crezut că monumentele din Dartmoor, precum cele din Cut Hill şi Stall Moor, datează din epoca bronzului, fiind construite în perioada 2100 - 1600 înaintea erei noastre.

Ralph Fyfe consideră, însă, că ansamblul de la Cut Hill datează din perioada neolitică şi a fost construit în aceeaşi perioadă cu monumentul de la Stonehenge.

Spre deosebire de pietrele de la Stonehenge, cele din Cut Hill sunt aşezate în poziţie orizontală, paralele, dispuse la distanţe cuprinse între 19 şi 34,5 metri unele de celelalte. Pietre de susţinere descoperite la capătul uneia dintre aceste menhire neolitice sugerează faptul că cel puţin una dintre ele a fost aşezată în poziţie verticală.

Ruinele complexului Stonehenge se află în Salisbury, la circa trei kilometri de oraşul Amesbury, Wiltshire, în sudul Angliei.

Stonehenge este, probabil, cel mai important monument preistoric din Anglia. O teorie tradiţională indică faptul că acesta ar fi fost construit de druizi, înainte de cucerirea romană. Tehnicile de analiză arheologică moderne au demonstrat, însă, că Stonehenge a fost construit cu cel puţin 1.000 de ani înaintea druizilor.

Cercetările din 2008 indică perioada construcţiei ca fiind cuprinsă între 2400 - 2200 înaintea erei noastre.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un ansamblu de pietre neolitic, asemănător celui de la Stonehenge, descoperit în Marea Britanie.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un ansamblu de pietre neolitic, asemănător celui de la Stonehenge, descoperit în Marea Britanie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei