Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 mar 2010 - Anul XV, nr. 73 (4364)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O scrisoare a împărătesei Joséphine privind abdicarea lui Napoleon, vândută cu circa 87.000 de euro

Scrisoarea primei soţii a lui Napoleon, Joséphine, în care aceasta afirma "Totul s-a sfârşit, va abdica", a fost vândută, sâmbătă, cu 86.745 de euro, la o licitaţie ce a avut loc la Fontainebleau, la sud de Paris, şi care a reunit o colecţie de 50 de scrisori ale împărătesei, potrivit AFP.

Cele 50 de scrisori ale împărătesei Josephine (1763 - 1814), alături de circa 400 de documente referitoare la Revoluţia Franceză şi la perioada Primului Imperiu, aparţinând unui colecţionar francez, au fost scoase la licitaţie şi vândute, sâmbătă, contra sumei de aproximativ 700.000 de euro (cu taxele incluse), un total de două ori mai mare faţă de cel aşteptat, potrivit preşedintelui casei de licitaţii, Jean-Pierre Osenat.

"Este cu adevărat un trimf. Se confirmă faptul că oameni din toate ţările lumii sunt interesaţi de Josephine", a mai spus acesta, precizând că au participat la licitaţie, prin telefon, americani, englezi, germani, ruşi şi elveţieni.

Scrisoarea cu fraza "Totul s-a sfârşit, va abdica", scrisă de Josephine în aprilie 1814, fiului ei, Eugène de Beauharnais, a atins suma-record de 86.745 de euro, situându-se mult înaintea celebrei scrisori din 1796, în care împărăteasa spunea: "Soţul meu nu mă iubeşte, ci mă adoră şi cred că va înnebuni" (39.655 de euro). Aceasta este una dintre ultimele ei misive, expediată cu câteva săptămâni înainte de a muri, în care vorbeşte despre prima abdicare a lui Napoleon.

"Cât de mult am suferit din cauza felului în care l-au tratat pe Împărat! Au existat atât de multe injurii în ziare şi atât de multe ingratitudini din partea celor pe care el i-a răsplătit cel mai mult. Dar acum nu mai există nici o speranţă. Totul s-a sfârşit, va abdica. Trăiesc într-o spaimă teribilă", scria Joséphine, în aprilie 1814.

Născută în 1763, în Martinica, Marie-Josèphe-Rose de Tascher de la Pagerie, cunoscută sub numele de Josèphine, s-a căsătorit mai întâi cu Alexandre de Beauharnais, cu care a avut doi copii şi de care s-a despărţit în 1785. Trimisă la închisoare în 1794, Joséphine a fost eliberată şi a devenit amanta lui Barras. Acesta o neglijează, dar îi face cunoştinţă cu un tânăr ofiţer, Napoleon Bonaparte.

Îndrăgostit de ea, Bonaparte îi schimbă prenumele în Joséphine şi se căsătoreşte cu ea în martie 1796.

Proclamată împărăteasă în 1804, Joséphine a fost obligată să divorţeze în 1809, pentru că nu a putut să-i ofere moştenitori lui Napoleon şi s-a retras la castelul din Malmaison, unde a murit de pneumonie, pe 29 mai 1814.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O scrisoare a împărătesei Joséphine privind abdicarea lui Napoleon, vândută cu circa 87.000 de euro.
 Vizualizări articol: 403 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O scrisoare a împărătesei Joséphine privind abdicarea lui Napoleon, vândută cu circa 87.000 de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei