Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 mar 2010 - Anul XV, nr. 61 (4352)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Michaela Tonitza Iordache, soţia regretatului actor Ştefan Iordache, a murit

Michaela Tonitza Iordache, profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) din Bucureşti, soţia regretatului actor Ştefan Iordache, a murit sâmbătă, la vârsta de 67 de ani, potrivit unui comunicat al UNATC.

Potrivit Antena 3, Michaela Tonitza Iordache s-a stins din viaţă sâmbătă dimineaţă, la Spitalul Elias din Capitală, după ce s-a aflat în comă o săptămână.

Născută la 9 noiembrie 1942, Michaela Tonitza Iordache şi-a început activitatea didactică în cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, în anul 1967. După 1978 a lucrat ca director artistic şi secretar literar la Teatrul Mic şi Teatrul "Ion Creangă", pentru ca, între 1986 şi 1999 să fie director al Teatrului Ţăndărică din Bucureşti.

Michaela Tonitza Iordache a desfăşurat, de asemenea, o bogată activitate literară, remarcându-se prin dramatizarea unor texte precum: "Maestrul şi Margareta", după Mihail Bulgakov, "Evreul Süss", după Leon Feuchwanger, "Patul lui Procust", după Camil Petrescu, "Clipa", după Dinu Săraru, "Un om de afaceri", după Shalom Alehem, "Adunarea Păsărilor", după Farrin Udin Attar, "Lolita", după Vladimir Nabokov, "Oblomov", după I. A. Goncearov.

Pe lângă studiile apărute în volume colective şi în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, Michaela Tonitza Iordache a publicat următoarele titluri: "Arta teatrului" (coautor George Banu, Editura Nemira, Bucureşti, 2004), "Despre joc" (Editura Junimea, Iaşi, 1980), "Eliza Petrăchescu" (Editura Meridiane, Bucureşti, 1981).

Începând din 1999 s-a dedicat exclusiv profesiei de formator al viitorilor teatrologi, devenind şeful Catedrei de Teatrologie din cadrul Facultăţii de Teatru a UNATC. "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

A fost vicepreşedinte al Filialei române a Uniunii Internaţionale a Marionetiştilor - UNIMA şi membru al Secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru - AICT.

Michaela Tonitza Iordache a fost căsătorită, din 1970, cu regretatul actor Ştefan Iordache, care s-a stins din viaţă pe 14 septembrie 2008, la vârsta de 67 de ani, din cauza unei leucemii.

UNITER - Uniunea Teatrală din România şi AICT - Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru - Secţia română îşi exprimă profunda tristeţe la dispariţia celei ce a fost Michaela Tonitza Iordache, profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) din Bucureşti, specializarea Teatrologie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Michaela Tonitza Iordache, soţia regretatului actor Ştefan Iordache, a murit.
 Vizualizări articol: 782 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Michaela Tonitza Iordache, soţia regretatului actor Ştefan Iordache, a murit5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei