Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 mar 2010 - Anul XV, nr. 58 (4349)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ADN-ul unor păsări provenind din specii dispărute, extras din cojile ouălor acestor vieţuitoare

Oamenii de ştiinţă australieni au anunţat, miercuri, că au extras cu succes secvenţe de ADN din cojile ouălor fosilizate ale unor specii de păsări dispărute, inclusiv Dinornis (Moa gigant) şi Pasărea-elefant, informează AFP.

"Am demonstrat, în premieră, că aceste coji de ouă fosilizate reprezintă o sursă de ADN străvechi ce a fost până acum necunoscută", a declarat Michael Bunce, de la Murdoch University din oraşul australian Perth, coordonatorul studiului.

Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină în premieră secvenţele de ADN ale celei mai grele păsări care a existat pe Terra, Pasărea-elefant (Aepyornis), dispărută din Madagascar în jurul anului 1700, din cauza colonizării europene, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în revista ştiinţifică britanică Proceedings of the Royal Society B.

Ouăle fosilizate au fost folosite deja de cercetători, în trecut, pentru a determina condiţiile de trai, alimentaţia şi evoluţia speciilor dispărute, însă abia recent ei au putut să extragă din acestea secvenţe de ADN.

Pentru a examina în ce măsură ADN-ul s-a păstrat în ouăle fosilizate, specialiştii coordonaţi de Michael Bunce au analizat 18 fragmente de ouă fosilizate provenind din 13 situri din Australia, Madagascar şi Noua Zeelandă.

"Datele noastre au arătat că acizii nucleici sunt într-o stare de conservare excelentă", compuşii ADN-ului provenind, în cazul mai multor eşantioane, atât din ADN-ul mitocondrial (celule care furnizează energia celulară), cât şi din ADN-ul principal din nucleul celulelor, au explicat cercetătorii australieni.

Materialul genetic extras din cojile de ouă de Moa gigant (Dinornis), un văr al struţului, care avea o înălţime de patru metri, s-au dovedit a avea o calitate mai bună decât cel provenind din oase. "Cojile de ouă de Moa conţin de aproape 125 de ori mai puţine bacterii" decât oasele, făcând din ele un material foarte bine adaptat pentru analizele genetice, au explicat oamenii de ştiinţă.

Pasărea Moa gigant (Dinorsis), vânată de populaţia Maori din Noua Zeelandă, a dispărut la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Pentru oamenii de ştiinţă nu se pune probleme unei "reînvieri" a speciilor dispărute, precum Moa gigant şi Pasărea-elefant.

"Putem să reasamblăm genomul, pentru a avea o idee despre cum arăta o specie dispărută. Însă ("reînvierea", n.r.) ei rămâne de domeniul ştiinţifico-fantasticului", a declarat Michael Bunce. "Consider că nu ar fi etic să readucem la viaţă o specie dispărută", a adăugat cercetătoarea Charlotte Oskam, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii, care încercau doar să valideze tehnica utilizată, nu au extras, de altfel, decât o parte infimă (mai puţin de 1%) din ADN-ul păsării Moa gigant, Păsării-elefant şi dintr-un exemplar de struţ (Dromaius novaehollandiae) care a trăit în urmă cu 19.000 de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ADN-ul unor păsări provenind din specii dispărute, extras din cojile ouălor acestor vieţuitoare.
 Vizualizări articol: 545 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
ADN-ul unor păsări provenind din specii dispărute, extras din cojile ouălor acestor vieţuitoare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei