Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 feb 2010 - Anul XV, nr. 42 (4333)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Istoria unei capodopere olfactive: Chanel No. 5

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În 1921, celebra creatoare de modă Gabrielle Chanel (cunoscută sub pseudonimul Coco) inventa primul său parfum, botezat „No. 5”. Aerul de mister al acestuia, compoziţia, procesul special de fabricare şi noul flacon au revoluţionat codul parfumeriei din acea epocă.

Devenit aproape mitic după ce Marilyn Monroe a mărturisit că noaptea nu „poartă” nimic altceva decât câteva picături de Chanel No. 5, parfumul nu şi-a dezminţit niciodată succesul. De-a lungul timpului, cele mai frumoase femei din lume au fost alese pentru a reprezenta şi promova acest parfum, care a dat ulterior naştere unei game întregi de produse de îngrijire şi înfrumuseţare şi care nu a încetat niciodată să facă pe oricine să viseze.
În jurul celebrului Chanel No. 5 planează o aură de mister care va fi mereu prezentă. Coco Chanel şi-a dorit să creeze un parfum care să nu semene cu nici un altul. „Vreau să le ofer doamnelor şi domnişoarelor un parfum artificial, adică fabricat, dar unul care să fie cât se poate de elaborat”, a completat Coco Chanel. Această idee a reprezentat o adevărată revoluţie în domeniu, într-o perioadă când parfumurile nu conţineau decât câte o aromă, întrucât formula după care se produce Chanel No. 5 include peste 85 de compuşi distincţi.
 

Istoria

Plictisită probabil de apele de toaletă cu miros de trandafiri şi lăcrimioare, Coco Chanel visa la „un parfum de femeie, cu miros de femeie”, după cum ea însăşi mărturisea. De altfel, dorinţa ei reflecta personalitatea şi idealurile femeii emancipate a anilor 1920. Chanel No. 5 este primul parfum din istorie care distruge convenţiile, fiind mai presus de acestea. Mirosul acestui produs nu semăna cu nimic cunoscut până atunci, iar flaconul său a fost revoluţionar prin simplitate.

Menit să inducă visarea, Chanel No. 5 a avut parte de o serie de ambasadoare alese pe sprânceană din galeria celor mai frumoase femei din lume. Printre acestea, le menţionăm pe Marilyn Monroe, Catherine Deneuve, Carole Bouquet, Vanessa Paradis şi Nicole Kidman, iar acum ştafeta i-a fost transmisă franţuzoaicei Audrey Tautou.

 

Sticluţa de Chanel No. 5

„O femeie care nu se parfumează nu are nici un viitor”, scria odată poetul şi filosoful francez Paul Valéry. Probabil că acesta a fost motoul urmat pentru crearea parfumului Chanel No. 5. Încă din primul moment, sticluţa care a transformat parfumul în cel mai iubit din lume a fost un simbol al modernismului. Foarte sobru şi lipsit de orice ornament, flaconul rămâne atemporal, în ciuda evoluţiei permanente a designului său. Contrastul dintre negru şi alb subliniat de strălucirea auriului, transparenţa şi bunul-gust conferit de simplitate, toate caracteristicile flaconului de parfum reflectă întocmai principalele reguli ale stilului casei Chanel.



Numele

Coco Chanel avea o înclinaţie specială, aproape un fetiş pentru cifra 5, prin urmare, creatoarea de modă nu a ezitat să îşi boteze primul parfum cu acest nume. Una dintre legendele care circulă în jurul parfumului este aceea că Gabrielle Chanel ar fi ales a cincea mostră pe care i-a prezentat-o Ernest Beaux, parfumierul care s-a ocupat îndeaproape de inventarea noii arome atât de speciale. Cel mai probabil însă, Coco Chanel a dorit un nume modern pentru un parfum revoluţionar, care să devină imaginea întregii mărci. A depăşit însă toate aşteptările şi a devenit cel mai râvnit parfum: bărbaţii stăteau ore întregi la coadă pentru a le cumpăra iubitelor Chanel No. 5, pentru că acest parfum a devenit aproape instantaneu simbolul feminităţii şi al dorinţei.
 

Elementele componente

Parfumul a fost încă de la început descris drept „o operă de artă olfactivă”, iar marii parfumieri ai zilelor noastre nu contrazic această definiţie şi chiar şi acum se spune despre Chanel No. 5 că evocă „marele nord” în perioada când lacurile emană un parfum de o extraordinară prospeţime. Principala inovaţie a parfumului o reprezintă folosirea compuşilor de sinteză numiţi aldehide în combinaţie cu iasomie de Grasse (această plantă preţioasă fiind cea care dă nota florală distinctă parfumului), uleiuri de Ylang-Ylang din insulele Comore şi trandafiri de mai.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Istoria unei capodopere olfactive: Chanel No. 5.
 Vizualizări articol: 544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Istoria unei capodopere olfactive: Chanel No. 55.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei