Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 feb 2010 - Anul XV, nr. 28 (4319)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Generaţia tânără, definită de 800 de cuvinte

Lingviştii avertizează generaţia tânără a secolului XXI că riscă să devină inutilă pentru societate din cauza vocabularului extrem de sărac pe care îl posedă, specialiştii estimând că, în medie, un adolescent ştie şi foloseşte doar 800 de cuvinte.
O veste şi mai proastă ar fi că în gama de cunoştinţe lingvistice, şi aşa extrem de redusă, sunt incluse şi cuvintele „neoficiale”, adică acele cuvinte inventate de adolescenţi şi care, deşi nu există înregistrate în vreun dicţionar, sunt folosite frecvent de tineretul din întreaga lume. Aşa-numitul limbaj special al adolescenţilor variază de la ţară la ţară, de la regiune la regiune şi chiar de la cartier la cartier, însă, indiferent de această variaţie, numărul de cuvinte rămâne acelaşi, ca o constantă nefericită, semn evident al ignoranţei. Specialiştii spun însă că limbajul inventat de tineri nu este un fenomen nou şi nici unul negativ, pentru că toate generaţiile de adolescenţi şi-au creat propriul limbaj criptat, pentru a arăta lumii că sunt diferite de ceea ce a fost până atunci.

 

Vocabularul secret al adolescenţilor

Ce se poate spune despre vocabularul „special” al tinerilor? Este, fără îndoială, rezultatul direct al modificării mijloacelor şi tehnologiilor de comunicare. Se poate spune că SMS-urile sunt principalii vinovaţi pentru dezintegrarea şi limitarea vocabularului adolescenţilor. Din cauza faptului că spaţiul pus la dispoziţie de serviciile de mesagerie este scurt, tinerii s-au văzut nevoiţi să improvizeze (ceea ce nu este un lucru rău) şi să prescurteze sau să abrevieze cuvintele până la limita inteligibilităţii, să le combine în cele mai neaşteptate feluri sau chiar să inventeze unele noi, înţelese numai de ei. Pe de altă parte, nici comunicarea prin poşta electronică nu este inofensivă pentru vocabularul tinerilor. Emoticoanele create pentru a facilita exprimarea sentimentelor (cunoscuţii omuleţi galbeni zâmbitori) au făcut mai mult rău decât bine din punct de vedere lingvistic. Exprimând o întreagă gamă de sentimente şi emoţii, emoticoanele au facilitat tinerilor drumul spre uitarea exprimării în cuvinte a respectivelor trăiri, ei preferând să se exprime prin simple combinaţii de semne de punctuaţie şi simboluri.

 

Tinerii, incapabili să vorbească

Primii care au tras semnalul de alarmă în privinţa acestei probleme lingvistice mondiale au fost britanicii, care au anunţat că fiecare ţară trebuie să ia măsuri pentru a evita situaţiile în care tinerii nu îşi vor putea găsi un loc de muncă pentru simplul motiv că nu sunt în stare să vorbească, să comunice. „Adolescenţii înţeleg comunicarea ca pe schimbul de informaţii făcut prin SMS-uri, prin e-mail sau pe site-urile cu reţele de socializare. Trebuie să ajutăm tinerii să înţeleagă diferenţa dintre limbajul folosit în aceste situaţii de comunicare şi vocabularul formal, elevat şi bogat de care au nevoie pentru a reuşi în viaţă. Ei trebuie să fie conştienţi că, dacă nu ştiu decât 800 de cuvinte, nu se vor putea angaja niciunde”, a explicat Jean Gross, consilier în cadrul guvernului britanic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Generaţia tânără, definită de 800 de cuvinte.
 Vizualizări articol: 568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Generaţia tânără, definită de 800 de cuvinte5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei