Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 ian 2010 - Anul XV, nr. 24 (4315)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Diamantul, mai dur decât se credea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După cum bine se ştie, diamantul este cel mai dur material din lume, fiind suficient de „puternic” încât să taie sticla şi oţelul, însă se cunosc foarte puţine aspecte legate de duritatea lui în condiţii extreme. Oamenii de ştiinţă din cadrul laboratorului Lawrence Livermore National Lab (LLNL) din Washington au demonstrat faptul că diamantul devine şi mai dur în timpul compresiei rapide. În perioada experimentului, cercetătorii au folosit raze laser Janus şi Omega, demonstrând că în momentul în care asupra diamantului sunt aplicate unde de şoc provocate de aceste raze laser foarte puternice, piatra poate suporta o presiune atmosferică de un milion de ori mai mare decât cea normală înainte de a se topi. Cele mai multe diamante naturale se formează în condiţiile de presiune uriaşă şi temperatură foarte mare, care se întâlnesc în mantaua Pământului, la adâncimi cuprinse între 140 şi 193 de kilometri. Mineralele cu conţinut de carbon furnizează sursa de carbon pentru diamant, care are nevoie de cel puţin un miliard de ani pentru a se crea. În acest experiment recent, echipa de cercetători a analizat comportamentul cristalelor de diamant natural sub compresie cu valoare cuprinsă între un milion şi zece milioane de atmosfere şi s-a constatat că, în aceste condiţii, diamantele s-au sfărâmat şi s-au topit într-o nanosecundă.
„Am descoperit că diamantele dezvoltă o duritate extraordinară până când ating punctul de topire”, a explicat Stewart McWilliams, şeful echipei de cercetători. „Am elaborat concluzii surprinzătoare în ceea ce priveşte duritatea acestui material, concluzii care ne furnizează informaţii despre interiorul aşa-numiţilor giganţi gazoşi - Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun - dar şi despre interiorul propriei noastre planete”, a mai spus McWilliams.
Noile concluzii contrazic oarecum experimentele anterioare realizate de cercetătorii de la laboratorul LLNL, care arătaseră că diamantele se topesc la o presiune de aproximativ şase milioane de atmosfere şi la o temperatură de 7.760 de grade Celsius. În perioada acestor experimente, oamenii de ştiinţă au creat condiţii asemănătoare celor existente pe planetele considerate giganţi gazoşi, unde, potrivit datelor ştiinţifice, este foarte posibil să existe structuri uriaşe de diamant, care plutesc pe o mare de carbon lichid.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diamantul, mai dur decât se credea.
 Vizualizări articol: 662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diamantul, mai dur decât se credea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei