Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 ian 2010 - Anul XV, nr. 6 (4297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Machiajul vechilor egipteni consta într-un fard protector pe bază de plumb

Machiajul din zona ochilor practicat de vechii egipteni avea, în afara efectului estetic spectaculos, şi câteva virtuţi medicinale, deoarece se baza pe un fard cu plumb care oferea pielii un efect protector, au declarat chimiştii francezi, citaţi de AFP.
Vechii egipteni foloseau adeseori, în urmă cu 4.000 de ani, câteva grame de plumb în compoziţia fardurilor pentru machiajul din zona ochilor, virtuţile medicinale ale acestui element chimic fiind lăudate de medicii greci şi romani.
În zilele noastre, plumbul este cunoscut mai mult pentru toxicitatea sa, iar folosirea acestuia în compoziţia produselor cosmetice pare surprinzătoare.
Pentru a lămuri acest mister, cercetătorii francezi de la CNRS, Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris şi Ecole Normale Supérieure, în colaborare cu Centre de Recherche et de Restauraton des Musées de France, au evaluat impactul unei cantităţi foarte mici de plumb asupra unei celulele epiteliale.
Specialiştii francezi au constatat că plumbul, în concentraţii foarte mici, nu distruge celulele din piele. El determină organismul să sintetizeze o moleculă - monoxid de azot - cunoscută pentru activarea sistemului imunitar.
Aplicarea unui astfel de fard pe bază de plumb poate să declanşeze un mecanism de apărare, care, în cazul unei infecţii a ochilor, limitează înmulţirea bacteriilor, potrivit acestui studiu, publicat în ediţia online a revistei ştiinţifice Analytical Chemistry.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Machiajul vechilor egipteni consta într-un fard protector pe bază de plumb.
 Vizualizări articol: 391 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Machiajul vechilor egipteni consta într-un fard protector pe bază de plumb0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei