Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 dec 2009 - Anul XIV, nr. 291 (4277)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Adolescenţii cred că principalele defecte ale românilor sunt corupţia şi hoţia

Adolescenţii consideră că hoţia şi corupţia sunt principalele defecte ale românilor, în timp ce responsabilitatea este considerată cea mai mare calitate, potrivit unui studiu realizat printre elevi din clasa a XII-a.
Potrivit studiului "Barometrului Adolescenţei" realizat de către Cult Market Research în perioada 1 - 20 noiembrie, pentru elevi a fost mai simplu să aleagă o caracteristică negativă pentru români, 85% dintre ei indicând defecte ale românilor şi 70% o calitate specifică propriului popor.
Corupţia şi hoţia se detaşează de alte defecte enumerate de adolescenţi, 20% dintre elevii intervievaţi indicând aceste caracteristici.
În ce priveşte cea mai importantă calitate, 10% dintre liceenii de clasa a XII-a au indicat responsabilitatea, 9% sociabilitatea, iar 8% optimismul.
Iniţiatorii studiului precizează că defectele şi calităţile indicate de către liceeni au fost grupate după o structură psihosociologică în cinci categorii: stilul expresiv, stilul interpersonal, stilul de muncă, stilul emoţional şi stilul intelectual.
Astfel, calităţile românilor pe care liceenii le-au indicat se încadrează în mare parte în stilul interpersonal: 20% dintre calităţile enumerate se referă la sociabilitate, toleranţă, ospitalitate, altruism.
Ca stil expresiv, 17% dintre adolescenţi îi văd pe români optimişti, patrioţi, maturi, mândri, iar calităţile după stilul de muncă sunt: responsabilitatea (10%) în timp ce 3 % s-au referit la hărnicie sau la spiritul întreprinzător.
Cele mai multe defecte identificate de către liceeni se referă tot la stilul interpersonal, peste 27% dintre caracteristicile negative fiind incluse în această categorie. Astfel, românii sunt percepuţi ca fiind hoţi, lăudăroşi, neserioşi, uşor de manipulat, invidioşi.
"Aproape un sfert dintre defectele enumerate ţin de stilul de muncă al românilor: corupţi, leneşi, ineficienţi, iresponsabili", se arată în studiu.
Responsabilitatea, ca şi calitate principală a românilor este indicată într-o măsură mai mare de către fete (12%) decât de băieţi (6%). De asemenea, aproape 8% dintre liceenii de sex masculin au indicat ca şi calitate a românilor frumuseţea, faţă de doar 2% dintre fete.
Băieţii şi fetele au percepţii diferite în privinţa defectelor. Astfel, corupţia este indicată de către 21% dintre băieţi şi de 11% dintre fete, care vorbesc însă într-o mai mare măsură despre hoţie decât băieţii atunci când se referă la principalul defect al românilor. De asemenea, fetele consideră într-o mai mare măsură decât băieţii că românii sunt lăudăroşi (6% comparativ cu 3%).
Studiul a fost realizat pe un eşantion naţional de 1.290 de elevi din clasele a XII-a şi are o marjă de eroare de + 2,9% la o probabilitate de 95%.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adolescenţii cred că principalele defecte ale românilor sunt corupţia şi hoţia .
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adolescenţii cred că principalele defecte ale românilor sunt corupţia şi hoţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei