Peste 80 la sută dintre români conservă murături în casă, potrivit unui studiu realizat de GfK România, rezultatele cercetării arătând că, în cea mai mare măsură, criza nu a influenţat obiceiurile de pregătire a cămării pentru iarna, în 2009 neînregistrându-se schimbări majore comparativ cu 2008.
GfK România a analizat în luna octombrie, în studiul Omnibus, obiceiurile de conservare ale românilor, potrivit unui comunicat al GfK.
Românii conservă cel mai mult murăturile (peste 80 la sută din gospodine), iar gemurile, dulceaţa şi legumele la borcan sunt modalităţi de conservare folosite de aproximativ două treimi dintre acestea.
Congelarea nu e o modalitate de conservare populară
Numai jumătate dintre cei chestionaţi obişnuiesc să facă compoturi şi să congeleze legume pentru iarnă, în timp ce fructele congelate nu reprezintă o modalitate de conservare populară, se arată în comunicat.
Două treimi din gospodine declară că au conservat sau vor conserva mai puţine legume sau fructe decât anul trecut, principalele motive pentru această scădere fiind cele de ordin financiar.
Numai una din zece gospodine conservă mai mult anul acesta, în principal pentru că preferă metoda tradiţională de conservare.
În ceea ce priveşte vârsta, persoanele care folosesc cel mai intens metodele de conservare atât în 2008 cât şi în 2009 sunt cele cu vârste între 50 şi 59 de ani, în timp ce mai multe persoane tinere - cu vârsta cuprinsă între 20-29 de ani - declară că nu obişnuiesc să conserve alimente.
În acelaşi timp însă, mai multe persoane peste 60 de ani pun conserve mai puţin decât anul trecut, în principal din cauza costurilor, dar şi din motive de sănătate, potrivit studiului.
Numărul membrilor familiei influenţează şi el tipurile de legume şi fructe preparate pentru iarnă în propria bucătărie.
Dacă murăturile şi gemul sau dulceaţă se conservă mai mult în gospodăriile formate din mai multe persoane, legumele congelate sunt folosite mai puţin în gospodăriile formate dintr-o singură persoană. Gemul, dulceaţa şi compotul se pun la conservat mai mult în gospodăriile cu doi sau mai mulţi copii. Persoanele necăsătorite folosesc mai puţin metodele de conservare, mai ales pentru murături, gem, dulceaţă sau compot, în timp ce persoanele divorţate sau separate obişnuiesc să conserve mai mult legume şi fructe congelate.
Conservarea legumelor la borcan, mai ales în zona Moldovei
Dacă ne referim la nivelul de educaţie şi de venituri, persoanele cu facultate sau studii postuniversitare declară că obişnuiesc mai puţin să folosească metodele de conservare. De asemenea, persoanele cu venituri personale mai ridicate conservă fructe sau legume în mai mică măsură.
Fructele şi legumele congelate sunt conservate mai mult de persoanele care au un venit mai mare de 1.500 de lei pe gospodărie şi care lucrează cu normă întreagă. Persoanele cu o educaţie scăzută, cu venit personal mic (sub 400 de lei), care nu lucrează, sau pensionarii conservă mai puţin faţă de anul trecut, în principal din motive financiare, dar şi din dorinţa de a-şi proteja sănătatea.
Persoanele rezidente în Bucureşti conservă mai puţin fructe şi legume, spre deosebire de cele din Oltenia care preferă gemurile, dulceaţa şi compotul sau cele din Banat care optează mai mult pentru fructe congelate. Conservarea legumelor la borcan este o metodă mai des întâlnită în zona Moldovei.
Ca tendinţă generală, se conservă mai mult în zona rurală decât în zona urbană. Dacă legumele şi fructele congelate sunt preferate ca modalităţi de conservare în zona urbană, în rural se pun la conservat mai mult murături, gem, dulceaţă şi compot, se arată în acelaşi comunicat.
GfK România, fondată în 1992, este parte integrantă a Grupului GfK. De peste opt ani, GfK România este institutul numărul 1 de cercetare de piaţa din România.