Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 nov 2009 - Anul XIV, nr. 263 (4249)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mirosurile neplăcute produc amintiri mai puternice decât cele plăcute

Mirosurile plăcute, precum cele ale prăjiturilor coapte de bunici în copilărie, rămân adânc gravate în memoria emoţională, însă cele neplăcute, precum cel al peştelui putred, lasă o primă impresie mult mai puternică, spun cercetătorii israelieni, citaţi de Reuters.
Cercetătorii din Israel spun că mirosurile neplăcute lasă cea mai puternică "primă impresie" - un mecanism de apărare inventat de organism de-a lungul mileniilor de evoluţie -, însă şi aromele plăcute îşi lasă amprenta asupra creierului.
"Am descoperit că primele asocieri dintre un obiect şi o aromă lasă o semnătură distinctă în creier", chiar şi în cazul adulţilor, a explicat Yaara Yeshurun, de la Institutul pentru Ştiinţe Weizmann din Israel, coordonatoarea acestui studiu, publicat în revista Current Biology.
Această amprentă a mirosului iniţial lăsată în creier este unică pentru fiecare tip de aromă în parte, a adăugat cercetătoarea israeliană.
Pentru a testa amintirile asociate cu mirosurile, oamenii de ştiinţă le-au prezentat voluntarilor un set de obiecte, care au fost apoi asociate, fiecare, cu o aromă şi un sunet.
Unele dintre arome şi sunete erau plăcute, precum mirosul de pară şi sunetul de chitară, însă altele erau neplăcute, precum mirosul de peşte mort şi zgomotul făcut de un burghiu.
La o săptămână după experiment, cercetătorii le-au cerut voluntarilor să îşi amintească obiectele care le-au fost prezentate şi au descoperit cu această ocazie că oamenii tind să îşi amintească cel mai bine mirosurile şi sunetele neplăcute.
Ulterior, oamenii de ştiinţă au efectuat experimente similare în timp ce creierele voluntarilor erau scanate folosind imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI).
În urma acestor experimente, cercetătorii au remarcat că unele zone din hipocampus şi amigdală - două regiuni din creier - se activează atunci când mirosurile sunt asociate cu obiecte, nu însă şi atunci când acestea sunt asociate cu sunete.
Deşi consideră că sunt necesare studii suplimentare, oamenii de ştiinţă israelieni sunt de părere că această descoperire ar putea conduce la noi metode de îmbunătăţire a memoriei sau chiar la descoperirea unor tratamente pentru ştergerea amintirilor traumatizante din zonele din creier în care acestea sunt stocate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mirosurile neplăcute produc amintiri mai puternice decât cele plăcute .
 Vizualizări articol: 317 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mirosurile neplăcute produc amintiri mai puternice decât cele plăcute0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei