Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 nov 2009 - Anul XIV, nr. 260 (4246)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cheile seifului lui Kafka, înmânate executorului testamentar al biografului scriitorului

Cheile seifului din Tel Aviv în care sunt păstrate cinci cutii ce ar putea adăposti manuscrise ale lui Franz Kafka şi o parte a averii sale au fost oferite de justiţia israeliană executorului testamentar al eseistului Max Brod, biograful oficial al lui Kafka, informează haaretz.com.
Shmulik Cassouto, executorul testamentar, şi avocatul acestuia, care au intrat în posesia acestor chei în urmă cu câteva zile, vor putea să deschidă cutiile bancare în următoarele săptămâni. Cutiile vor fi deschise pentru prima oară în ultimii 41 de ani, iar lumea va afla dacă în acestea se află alte manuscrise originale aparţinând lui Kafka.
Cotidianul israelian Haaretz a aflat de la o sursă apropiată cazului că există o a şasea cutie bancară, la Discount Bank din Tel Aviv, însă cheile acesteia nu au fost încă predate.
Manuscrisele lui Franz Kafka, salvate de nazişti de către biograful Max Brod, în Cehoslovacia anului 1939, au constituit un obiect de dispută în tribunalele israeliene, între fiicele secretarei biografului lui Kafka, Arhivele Literaturii Germane, Biblioteca Naţională din Israel şi proprietarul cotidianului israelian Haaretz, Amos Schocken.
Esther Hoffe, secretara lui Max Brod, care a administrat averea acestuia până la moartea ei, în 2007, la vârsta de 101 ani, a vândut manuscrisul romanului "Procesul" în Germania, pentru aproximativ două milioane de dolari. În prezent, Biblioteca Naţională din Israel cere Germaniei să predea acest manuscris.
Nu se ştie deocamdată ce se află în cele cinci cutii bancare, însă experţii se aşteaptă că descopere multe manuscrise, jurnalul şi scrisori ale lui Max Brod, scrisori de la Dora Diamant, cea din urmă iubită a lui Kafka, ce ar putea să ofere noi detalii despre viaţa celebrului scriitor. În opinia experţilor, aceste cutii bancare ar putea conţine foarte bine şi manuscrise, scrisori sau schiţe scrise chiar de Kafka.
În urmă cu o lună, un tribunal din Tel Aviv l-a desemnat pe Shmulik Cassouto, senior partner la firma de avocatură Cassouto-Noff din Tel Aviv, drept executorul testamentar al averii lui Max Brod. Cassouto a fost desemnat în această funcţie după ce mai mulţi candidaţi au eşuat în încercarea lor de a obţine cheile seifului de la Jeshayah Etgar, avocatul Evei Hoffe, fiica lui Esther Hoffe, care deţine împreună cu sora ei, Ruth Wisler, drepturile asupra acestor cutii bancare. Mama lor, Esther Hoffe, a refuzat să spună ce conţin cutiile bancare, în ciuda numeroaselor cereri primite din partea cercetătorilor, arhiviştilor şi academicienilor din Israel şi din străinătate.
Cassouto şi avocatul său au dus o luptă înverşunată în justiţie pentru a obţine cheile acestui seif bancar. Ei au declarat că eforturile lor au fost de fiecare dată sabotate de Etgar, care a refuzat până în ultimul moment să le predea cheile, încălcând astfel ordinele judecătoreşti. Cassouto a depus o plângere în justiţie în care susţine că Etgar i-a spus că "îi va pune beţe în roate" în executarea deciziei judecătoreşti şi că acesta a evitat să se întâlnească cu ei.
La trei zile după depunerea acestei plângeri, Etgar s-a întâlnit cu Cassouto şi cu avocatul acestuia, predându-i cheile de la trei cutii de la Bank Leumi din Tel Aviv şi de la două cutii bancare de la Discount Bank.
Max Brod a fost prietenul, mentorul şi biograful lui Franz Kafka, scriitorul evreu de limbă germană născut în Praga, devenit faimos pe plan internaţional abia după publicarea postumă de către Brod a romanelor sale "Procesul" şi "Castelul", în anii 1920.
Kafka suferea de o serie de afecţiuni fizice şi psihice şi, înainte de a muri, din cauza unor complicaţii apărute după ce scriitorul s-a îmbolnăvit de tuberculoză, în 1924. Acesta i-a lăsat toate documentele şi manuscrisele sale lui Max Brod, cerându-i biografului să distrugă manuscrisele rămase nepublicate după ce va muri. Max Brod nu a ţinut cont, însă, de ultima dorinţă a prietenului său şi a păstrat aceste manuscrise, pe care le-a salvat, în 1939, când s-a refugiat la Tel Aviv, după invadarea Cehoslovaciei de către trupele naziste. Brod a decedat la Tel Aviv în 1968 şi le-a lăsat prin testament secretarei sale, Ester Hoffe. Când aceasta a murit, în urmă cu doi ani, la vârsta de 101 ani, cele două fiice ale sale, Eva Hoffe şi Ruth Wiesler, au moştenit această colecţie de documente.
Romanele şi nuvelele lui Kafka, inspirate din filosofia lui Soren Kierkegaard, exprimă fie sentimentul tragic, împins la paroxism, al individului expus presiunii distructive a unui monstruos aparat birocratic ("Procesul", 1925, "Colonia penitenciară", 1919), fie imposibilitatea omului de a descifra sensul existenţei sale civice ("Castelul", 1926), fie dezintegrarea relaţiilor interumane ("Metamorfoză", 1915). Impresia de coşmar şi tensiunea dramatică, specifice scrierilor lui Kafka, sunt sugerate prin suprapunerea logicului cu absurdul, în formă de parabolă, obsesivă.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cheile seifului lui Kafka, înmânate executorului testamentar al biografului scriitorului.
 Vizualizări articol: 444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cheile seifului lui Kafka, înmânate executorului testamentar al biografului scriitorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei