Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 nov 2009 - Anul XIV, nr. 259 (4245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gândirea negativă stimulează memoria

Proasta dispoziţie şi gândirea negativă au efecte benefice asupra creierului, persoanele prost dispuse având o atenţie sporită, mai mult spirit critic şi o memorie mai bună, potrivit unui studiu australian citat de Reuters.
Persoanele pesimiste sunt mai puţin credule şi îi pot judeca mai bine pe ceilalţi, având, totodată, o memorie mai bună, pentru că sunt mai atente la ceea ce le înconjoară decât oamenii fericiţi, care au tendinţa de a crede tot ceea ce li se spune, a demonstrat studiul coordonat de profesorul Joseph Forgas, de la Universitatea New South Wales din Sydney.
"În timp ce buna dispoziţie stimulează creativitatea, flexibilitatea, cooperarea şi folosirea mijloacelor mnemotehnice, proasta dispoziţie determină o atenţie sporită la lumea exterioară şi o gândire mai realistă", notează Forgas. "Cercetarea noastră sugerează că tristeţea stă la baza unor strategii de procesare a informaţiei mai adecvate unor situaţii dificile", mai spune el.
În vederea efectuării acestui studiu, echipa lui Forgas a făcut o serie de experimente pornind de la inducerea unor stări de bucurie sau tristeţe voluntarilor. Astfel, subiecţii au vizionat filme vesele sau triste şi au rememorat unele evenimente fericite sau nefericite din viaţa lor.
Într-unul din experimente, participanţilor - cărora li se indusese o stare bună sau una proastă - li s-a cerut să îşi spună părerea privind valoarea de adevăr a unor mituri urbane. S-a constatat astfel că persoanele prost dispuse erau mai puţin susceptibile să creadă în miturile urbane prezentate. Acestea erau, de asemenea, mai puţin susceptibile să ia decizii pripite în baza unor prejudecăţi religioase sau rasiale şi făceau mai puţine greşeli atunci când li se cerea să îşi aducă aminte de un eveniment la care au fost martore.
Studiul a mai demonstrat că oamenii trişti sunt mai capabili să susţină o pledoarie, în scris, cu argumente. Potrivit lui Forgas, o dispoziţie uşor proastă ar putea promova un stil de comunicare mai bine adaptat şi mai reuşit.
"Buna dispoziţie nu este dezirabilă în mod universal: oamenii cu o proastă dispoziţie sunt mai puţin înclinaţi să facă erori, ca martori, ei distorsionează mai puţin realitatea şi sunt mai buni la transmiterea unor mesaje eficiente, persuasive şi de bună calitate", concluzionează autorul studiului, publicat în ediţia din noiembrie/decembrie a Australian Science.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gândirea negativă stimulează memoria.
 Vizualizări articol: 336 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 2 voturi
Gândirea negativă stimulează memoria4.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   In sfarsit.. trimis de
( 4 nov 2009, 13:56:36
O veste buna pentru romani...La cat de pesimisti am ajuns sa fim, cred ca avem cea mai buna memorie si cel mai bun rationament dintre toate popoarele.
2.   Ajutati-ma sa iau decizia corecta, zice Basescu trimis de
( 4 nov 2009, 15:25:26
Traiane, daca-mi dai un kalasnikov+ 30 de cartuse de razboi, te ajut eu sa iei decizia corecta , chiar si cu ochii inchisi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei