Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 oct 2009 - Anul XIV, nr. 256 (4242)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

S-au împlinit 40 de ani de la crearea primelor reţele de calculatoare

Experţi, antreprenori şi personalităţi cunoscute pentru activităţile lor referitoare la online s-au reunit, joi, la Los Angeles, pentru a sărbători cei 40 de ani ai internetului, sub ochii lui Leonard Kleinrock, tatăl unei invenţii care a schimbat lumea, informează AFP.
"În urmă cu 40 de ani, bebeluşul internet făcea primele mişcări", a spus Kleinrock, în vârstă de 75 de ani. În 1969, el era coordonatorul echipei UCLA (Universitatea California din Los Angeles), care a fost prima ce a reuşit să realizeze comunicarea în reţea între calculatoare.
Kleinrock a luat parte, începând de joi, la o conferinţă aniversară care a adus la un loc amintiri de la aceste debuturi ale internetului, mai puţin cunoscute în dezbaterile privind viitorul acestei invenţii.
"Nu este vorba numai de internet, ci de întreaga noastră epocă", a spus Ariana Huffington, fondatoarea blogului HuffingtonPost.
"Internetul este un element de democratizare, suntem toţi egali" în această reţea mondială, a subliniat, la rândul său, Kleinrock. "Nu ne putem retrage, nu putem să ne oprim, era internetului a sosit", a precizat el.
În urmă cu 40 de ani, nimeni nu şi-ar fi imaginat că urmează să apară reţele de socializare precum Facebook, Twitter sau YouTube. "Internetul este prezent în toate aspectele vieţii noastre", a subliniat Kleinrock, care a apreciat că "bebeluşul" lui este acum adolescent.
"Problema care se pune acum este când va ajunge la maturitate şi dacă va depăşi această criză", a spus el, făcând referire la viruşi, programe dăunătoare şi alte escrocherii online.
Kleinrock a descoperit cum să lege între ele calculatoarele graţie convingerii sale că acestea trebuie să poată comunica între marile centre de cercetare, printr-un sistem de comunicare la fel de practic precum utilizarea telefonului.
Operatorul telefonic AT&T a instalat cabluri între calculatoare pentru un proiect la care participa, susţinut financiar de un laborator militar de cercetare şi care s-a derulat sub numele ARPANET.
Pentru a ajunge să facă posibilă transmiterea datelor de la un computer la altul, informaţiile au fost digitalizate în formă extrem de simplă şi trimise la cerere, fără a se pierde timpul.
Pe 29 octombrie 1969, inginerii au început să tasteze "L-O-G" pentru a se conecta la un calculator aflat la distanţă. Sistemul a cedat, însă, după tastarea literei "O". "Atunci primul mesaj a fost «lo» ca în expresia «lo and behold»", veche expresie britanică ce înseamnă "iată".
La a doua tentativă, echipa sa a reuşit să facă datele digitalizate să treacă de la un calculator la altul. Până la sfârşitul acelui an, reţeaua era aşteptată de calculatoare din centrele a două alte universităţi.
Finanţarea militară a fost furnizată de echipa ARPA a Departamentului american al Apărării, agenţie formată în 1958.
Fundaţia naţională americană de ştiinţe a integrat în reţea mai multe supercalculatoare la sfârşitul anilor 1980, deschizând comunitatea online unui număr mare de cercetători.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-au împlinit 40 de ani de la crearea primelor reţele de calculatoare.
 Vizualizări articol: 431 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S-au împlinit 40 de ani de la crearea primelor reţele de calculatoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei