Un nou experiment efectuat de cercetătorii americani confirmă faptul că proverbul potrivit căruia „suntem ceea ce mâncăm” este cât se poate de adevărat.
Oamenii de ştiinţă susţin că alimentaţia are o influenţă semnificativă asupra creierului unei persoane, descoperire ce va favoriza de-acum încolo studiul factorilor neuro-biologici care sunt consideraţi responsabili pentru „epidemia” de obezitate ce afectează omul modern.
Rezultatele studiului au mai arătat că alimentaţia şi procesul de îngrăşare produc anumite modificări în echilibrul chimic al creierului.
Deşi obezitatea a fost asociată anterior cu creşterea cazurilor de diabet, atac cerebral şi infarct, descoperirea că alimentaţia influenţează activitatea creierului oferă un nou punct de vedere pentru specialiştii care încearcă să afle de ce rata obezităţii s-a dublat în ultimii 30 de ani.
În timpul aceluiaşi studiu, cercetătorii au mai descoperit că greutatea şi masa de grăsime corporală sunt trăsături care se moştenesc de la părinţi, având determinanţi genetici foarte puternici. Această informaţie ar putea permite identificarea factorilor cerebrali specifici, care contribuie la apariţia obezităţii şi care sunt responsabili pentru comportamentul alimentar şi pentru reacţia faţă de alimentele consumate.