Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 oct 2009 - Anul XIV, nr. 231 (4217)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

JURNALUL UNUI BURSIER ÎN SUA

Mândria ca obligaţie

De ce ezită să se întoarcă în ţară tinerii români plecaţi la studii în străinătate?
Într-o lucrare intitulată ”Excelenţa comună: un studiu etnografic asupra stratificării şi înotătorilor olimpici”, cercetătorul Daniel Chambliss a încercat să explice care este definiţia reală a excelenţei. Cu alte cuvinte, Chambliss a încercat să afle care este diferenţa dintre înotătorii care iau medalii la olimpiade şi cei care eşuează în mediocritate.
Ce face un om pentru a ajunge la performanţă? Prima concluzie la care ajunge Daniel Chambliss este că excelenţa este un fenomen care ţine mai mult de calitate şi nu de cantitate. Cu alte cuvinte, de la un anumit punct, numărul de ore petrecute la antrenament nu mai este un indicator pentru performanţă. Degeaba stai 10 ore pe zi la bazin, dacă nu faci corect ceea ce faci. Înotătorii de olimpiadă nu muncesc mai multe ore şi nu fac mai multe repetiţii decât cei care nu ajung în top. Pur şi simplu fac mai bine ceea ce fac.
În al doilea rând, cercetătorul desfiinţează ideea talentului. Talentul nu există decât ca explicaţie rapidă din partea unor oameni care refuză sau sunt incapabili de a analiza adevăratele cauze. Ceea ce spune de fapt Chambliss este că diferenţa dintre un campion mondial şi un sportiv mediocru stă în lucrurile mici, în ceea ce face sportivul zilnic. Obiceiurile acumulate din fiecare zi, mai sănătoase şi de o calitate mai bună, de la cele familiale până la cele sociale şi profesionale compun elementul secret care face diferenţa dintre liga amatorilor şi cea a performerilor.
*
De ce ezită să se întoarcă în ţară tinerii români plecaţi la studii în străinătate? E doar părerea mea: fiindcă un înotător care înoată doi ani sau cinci ani într-un bazin olimpic printre campioni mondiali nu va accepta niciodată să se întoarcă pentru a înota printre lipitori, pe un salariu de mizerie.
Tinerii performanţi ezită să se întoarcă în România fiindcă ţara noastră se încăpăţânează cu profesionalism să joace doar la amatori şi să trateze atât tinerii, în general, cât şi performanţele lor cu o lipsă totală de respect.
*
Acum câteva zile, Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se arăta indignat de faptul că tinerii români nu sunt mândri de ţara lor. La care tineri se referea preşedintele pe care noi l-am votat (inclusiv eu)? La cei pe care statul român i-a trimis la universităţi din afara ţării prin programul ”Bursa Guvernul României” şi apoi i-a lăsat fără bani în străinătate? Sau poate la cei care au sărbătorit în stradă victoria domnului Băsescu în faţa domnului Năstase, pentru ca mai apoi să urmărească cum fiica preşedintelui ajunge în Parlamentul European cu nişte voturi aranjate prin satele medievale ale României?
*
Între 4 şi 6 decembrie 2009 va avea loc în Boston conferinţa ”Proiect România 2020: ce putem face pentru România în următorul deceniu”. Organizatori: Asociaţia Românilor de la Harvard, Asociaţia Studenţilor Români de la MIT, Asociaţia Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români.

Ovidiu COCIERU,
Bursier Fulbright

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mândria ca obligaţie.
 Vizualizări articol: 544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mândria ca obligaţie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei