Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 iul 2009 - Anul XIV, nr. 177 (4163)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Planeta Saturn se învârte mai repede decât se credea

O zi pe planeta Saturn durează 10 ore, 34 de minute şi 13 secunde, a calculat o echipă internaţională de astronomi, stabilind că uriaşa planetă gazoasă se învârte în jurul propriei axe cu cinci minute mai repede decât se credea, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, informează AFP.
Durata rotaţiei planetelor gazoase este mai dificil de calculat decât cea a planetelor solide, precum Terra, Marte sau Venus, din cauza absenţei unui punct fix de reper pe suprafaţa lor.
Astronomii au folosit până în prezent câmpul magnetic al lui Saturn, dar acesta fluctuează şi nu poate să indice cu exactitate durata perioadei de rotaţie a planetei cu inele.
O echipă de cercetători britanici şi americani de la Universitatea Oxford, respectiv Universitatea Louisville din Kentucky, a folosit pentru aceste noi măsurători o serie de imagini în infraroşu, captate de sonda americană Cassini, aflată pe orbita planetei Saturn.
"Ne-am dat seama că puteam să combinăm informaţiile despre ceea ce este vizibil la suprafaţa planetei Saturn cu datele obţinute prin imagini în infraroşu care prezintă profunzimile planetei şi să alcătuim astfel o hartă tridimensională a vânturilor", a declarat Peter Read, unul dintre autorii studiului.
Această mică diferenţă nu are consecinţe pentru astronomi. "Acest lucru înseamnă că vremea de pe Saturn seamănă şi mai mult cu cea de pe Jupiter şi că aceste două planete gigantice sunt mai asemănătoare decât credeam până în prezent", a adăugat Read.
Jupiter este cea mai mare planetă a sistemului nostru solar, cu o masă de 317 ori mai mare decât cea a Terrei, devansând Saturn, cu masa de 95 de ori mai mare decât a Terrei.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Planeta Saturn se învârte mai repede decât se credea .
 Vizualizări articol: 470 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Planeta Saturn se învârte mai repede decât se credea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei