Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 iul 2009 - Anul XIV, nr. 174 (4160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nivelul oceanului planetar va creşte cu maximum 82 de centimetri până în 2100

Nivelul oceanului planetar ar putea creşte, în medie, cu 7 - 82 de centimetri până în anul 2100, o consecinţă a încălzirii globale, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Geoscience, care confirmă previziunile Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) din cadrul ONU.
Potrivit studiului preluat de AFP, nivelul oceanului planetar nu va creşte cu câţiva metri până în anul 2100, aşa cum se temeau numeroşi oameni de ştiinţă.
Inundaţiile vor fi mult mai frecvente în anumite regiuni ale lumii, în special în deltele fluviilor, a explicat Mark Siddall, de la Universitatea Bristol din Marea Britanie, coordonatorul acestui studiu.
"O creştere de 50 de centimetri ar fi foarte periculoasă pentru Bangladesh şi pentru toate regiunile aşezate la joasă altitudine. Iar 50 de centimetri reprezintă doar o valoare medie, pentru că, pe plan local, această creştere ar putea să atingă sau să depăşească un metru", a adăugat Mark Siddall.
Într-un raport publicat în 2007, experţii GIEC, organizaţie din cadrul ONU, au prezis o creştere a nivelului oceanului planetar de 18 - 59 de centimetri, ce ar putea ajunge chiar la 76 de centimetri, dacă se ţine cont de topirea gheţarilor, conform unor modele de previziune ce au luat în calcul o creştere medie a temperaturilor cu 1,1 - 6,4 grade Celsius până în anul 2100.
Fenomenul de încălzire a apelor oceanice este suficient pentru o creştere în volum a acestora, chiar fără să se mai ţină seama de topirea gheţarilor, al cărei impact asupra creşterii nivelului oceanelor a fost estimat la 17 centimetri de către experţii GIEC.
Echipa de specialişti coordonată de Mark Siddall a folosit datele oferite de coralii fosili şi de eşantioanele de gheaţă extrase din calotele glaciare, care au fost introduse în modelele de previziune pe computer, pentru a determina evoluţia nivelului apelor oceanice în ultimii 22.000 de ani.
Cercetătorii britanici au ajuns la concluzii similare celor formulate de experţii GIEC, folosind o metodă diferită, a declarat Mark Siddall.
"Modelul nostru indică faptul că impactul avut asupra nivelului mărilor şi oceanelor de încălzirea climei, în secolul al XX-lea, se va menţine şi în viitor, de-a lungul mai multor secole, şi va reprezenta, totodată, o componentă importantă a modificării climei", a explicat expertul britanic.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nivelul oceanului planetar va creşte cu maximum 82 de centimetri până în 2100 .
 Vizualizări articol: 385 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nivelul oceanului planetar va creşte cu maximum 82 de centimetri până în 21000.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei