Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 iul 2009 - Anul XIV, nr. 162 (4148)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lansarea navetei Endeavour, amânată pentru a patra oară, din cauza vremii nefavorabile

NASA a decis, duminică seară, să amâne lansarea navetei Endeavour către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cu încă cel puţin 24 de ore, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din zona Cape Canaveral, Florida, unde se află rampa de lansare, informează AFP.
Pete Nickolenko, directorul acestei misiuni de lansare, a anunţat că lansarea va fi amânată cu mai puţin de zece minute înainte de ora prevăzută pentru decolare, 23.13 GMT, la Centrul spaţial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral (Florida).
Aceasta este cea de-a doua amânare a lansării navetei Endeavour în 24 de ore şi, totodată, cea de-a patra în ultima lună. "Recordul" de tentative de lansare a unei navete spaţiale americane, şase, datează din 1986.
Meteorologii americani susţin, însă, că există doar 40% şanse ca vremea să fie, luni, favorabilă unei lansări, prevăzută de NASA la ora locală 18.51 (22.51 GMT).
NASA a fost nevoită, sâmbătă, să amâne lansarea navetei Endeavour cu 24 de ore, pentru a verifica sistemele electronice ale navetei, după ce 11 trăsnete au lovit zona din jurul rampei de lansare, pe o rază de circa 600 de metri.
Primele două tentative de lansare a navetei Endeavour, pe 13 şi pe 17 iunie, s-au soldat cu eşec din cauza unor scurgeri detectate la mecanismul de închidere al rezervorului extern.
NASA poate încerca să lanseze naveta până pe 14 iulie, după această dată existând un conflict de calendar cu lansarea modulului rusesc Progress, care aprovizionează Staţia Spaţială Internaţională.
Însă, duminică, Mike Moses, responsabilul acestei misiuni NASA, a declarat că este totuşi posibilă o negociere cu specialiştii ruşi, în vederea prelungirii acestei ferestre de lansare pentru Endeavour. În caz contrar, NASA va trebui să aştepte până pe 27 iulie înainte de a încerca să lanseze naveta Endeavour, iar această amânare va afecta întregul calendar al lansărilor navetelor americane.
Misiunea navetei Endeavour este programată să dureze 16 zile şi are ca obiectiv instalarea ultimelor echipamente tehnice în laboratorul japonez Kibo, ale cărui două module presurizate au fost amplasate în 2008, la bordul ISS, alături de laboratorul european Columbus.
Astronauţii vor instala o platformă permanentă de 1,9 tone în interiorul laboratorului Kibo, pe care vor fi efectuate viitoarele experimente în vid. O paletă în care vor fi instalate diverse cutii care participă la experimentele în vid va fi ataşată laboratorului Kibo şi detaşată la sfârşitul misiunii, pentru a fi readusă pe Terra, la bordul navetei Endeavour.
În afara acestor sarcini, astronauţii vor executa şi alte operaţiuni, precum schimbarea a şase baterii amplasate pe unul dintre elementele (P6) Staţiei. Misiunea prevede cinci ieşiri în spaţiu cu o durată totală de 32,5 ore, ce vor fi îndeplinite de echipe alcătuite din câte doi astronauţi.
În afară de misiunea de asamblare şi de întreţinere tehnică, naveta Endeavour are ca scop şi aducerea unui nou astronaut la bordul ISS, americanul Tim Kopra urmând să îl înlocuiască pe japonezul Koichi Wakata, care va trebui să aştepte încă o lună înainte de revenirea pe Pământ.
După misiunea Endeavour, NASA va mai avea la dispoziţie doar şapte zboruri, înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, prevăzută pentru septembrie 2010.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, la realizarea căruia au participat 16 ţări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansarea navetei Endeavour, amânată pentru a patra oară, din cauza vremii nefavorabile.
 Vizualizări articol: 408 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lansarea navetei Endeavour, amânată pentru a patra oară, din cauza vremii nefavorabile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei