Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 iul 2009 - Anul XIV, nr. 162 (4148)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La 40 de ani după, mulţi oameni cred că aselenizarea a avut loc pe un platou de filmare din SUA

La 40 de ani de la primii paşi făcuţi de Neil Armstrong pe Lună, pe 20 iulie 1969, mulţi oameni încă sunt de părere că acest "pas uriaş pentru omenire" a avut loc, de fapt, pe un platou cinematografic din Arizona, un stat din sud-vestul SUA, dominat de peisaje deşertice, informează AFP.
Aceste persoane continuă să creadă că Agenţia Spaţială Americană (NASA) a regizat aselenizarea de pe 20 iulie 1969, pentru a deturna atenţia americanilor, plictisiţi de Războiul din Vietnam, sau pentru a-i face să creadă că i-au învins pe ruşi în cursa de cucerire a spaţiului.
Ei cred că NASA a luat această decizie pentru că reproducerea unei aselenizări pe platourile de filmare dintr-un studio este mai puţin costisitoare şi mai puţin riscantă decât trimiterea unor oameni pe Lună.
În sprijinul acestor idei ei aduc argumentul potrivit căruia astronauţii nu ar fi putut să supravieţuiască radiaţiilor cosmice la care ar fi fost expuşi în călătoria lor spre Lună, aselenizarea în acea epocă fiind un lucru imposibil.
Cei mai mulţi dintre adepţii acestor idei au devenit sceptici după ce au vizionat imaginile cu primii paşi făcuţi pe Lună de Neil Armstrong şi Buzz Aldrin, a explicat astronomul Phil Plait, în timpul programului radiofonic "Are We Alone", difuzat de SETI, Institutul de cercetare a vieţii extraterestre, o organizaţie non-profit.
Primul lucru pe care l-au remarcat oamenii în aceste imagini a fost absenţa stelelor de pe cer. "Nu există atmosferă pe Lună, deci ne-am fi aşteptat ca stelele să strălucească şi mai puternic", a explicat Phil Plait.
Totuşi, nici fotografiile care prezintă bolta cerească făcute noaptea de pe Terra nu captează imaginea stelelor, decât dacă sunt făcute cu o expunere de câteva secunde, a explicat astronomul american.
Cu expunerea cu care astronauţii au realizat acele fotografii, "pur şi simplu nu pot fi văzute stelele, indiferent dacă (fotografii, n.r.) se aflau pe Terra sau pe Lună", a explicat aceeaşi sursă.
Tot scepticii au remarcat că în imaginile video drapelul american înfipt în solul lunar în 1969 pare să plutească, deşi nu există aer pe Lună. Ei contestă, totodată, umbrele existente în fotografiile aduse pe Terra. Toate aceste argumente au fost înlăturate de oamenii de ştiinţă prin diverse explicaţii.
Scepticii au păstrat tăcerea timp de mulţi ani, până la difuzarea pe postul de televiziune Fox, în 2001, a unei emisiuni intitulate "Teoria complotului: Am fost noi pe Lună?".
Documentarul descrie NASA drept "un producător de film neîndemânatic", a scris Tony Phillips pe site-ul Science@NASA.
Cei care nu cred în aselenizare vor fi nevoiţi, probabil, să recunoască că s-au înşelat, după ce astronauţii americani se vor întoarce pe Lună. Însă, probabil că scepticii nu vor dispărea cu totul, consideră Seth Shostak, realizatorul emisiunii difuzate de postul de televiziune Fox în 2001.
"Ne vom întoarce pe Lună şi vom regăsi toate materialele pe care le-am lăsat acolo. Vom face fotografii şi vom spune. «Priviţi ! Urmele paşilor noştri!". Iar oamenii cărora le place să creadă că SUA nu are nimic altceva de făcut decât să-i facă pe oameni să creadă într-o aselenizare care nu a avut loc niciodată vor spune: «Aţi falsificat şi asta!", a declarat cu ironie Seth Shostak.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 40 de ani după, mulţi oameni cred că aselenizarea a avut loc pe un platou de filmare din SUA.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La 40 de ani după, mulţi oameni cred că aselenizarea a avut loc pe un platou de filmare din SUA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei