Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iul 2009 - Anul XIV, nr. 156 (4142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cea mai veche Biblie creştină a pătruns în spaţiul virtual

Cea mai veche Biblie creştină, "Codex Sinaiticus", a fost digitalizată şi va putea fi accesată gratuit online, în urma finalizării unui proiect care a durat patru ani.

Fragmentele care au supravieţuit timpului din cea mai veche Bibilie creştină vor putea fi accesate online începând de luni, 6 iulie.

Manuscrisul original care a fost digitalizat, intitulat "Codex Sinaiticus", a fost scris în limba greacă şi datează din perioada împăratului roman Constantin cel Mare. Documentul cuprinde Noul Testament şi copii ale Evangheliilor celor patru apostoli: Matei, Marcu, Luca, Ion.

Cele 800 de pagini care au învins timpul - iniţial fiind 1400 - conţin şi jumătate dintr-o copie a Vechiului Testament, cealaltă jumătate fiind pierdută.

"Codex Sinaiticus este una dintre cele mai valoroase vestigii scrise", a spus Scot McKendrick de la Biblioteca Britanică. "Acest manuscris vechi de 1600 de ani oferă o perspectivă edificatoare asupra dezvoltării Creştinismului, fiind prima dovadă a felului în care textul Bibliei a circulat de la o generaţie la alta", a adăugat el.

Fragmentele antice, devenite în timp aproape translucide, sunt secţiuni din colecţiile deţinute de Biblioteca Britanică din Londra, Mânăstirea Sfintei Caterina din Sinai (Egipt), Biblioteca Naţională din Rusia şi Librăria Universităţii Leipzig din Germania.

Proiectul, care a durat patru ani, a avut ca scop "reunificarea virtuală" a Bibliei, oferind cercetătorilor indicii despre istoria acestui document valoros.

Ansamblul de documente conţine şi pagini ale Codex-ului care nu au mai fost publicate anterior, descoperite într-o cameră a Mânăstirii Sfintei Caterina, la poalele Muntelui Moses din Sinai în 1975.

Proiectul online va permite o abordare holistică a cercetărilor în domeniul, obligând reprezentanţii instituţiilor academice să-şi ancoreze teoriile într-un context mai amplu. Biblia include traduceri în greaca modernă dar şi secţiuni în engleză. Biblioteca Britanică se aşteaptă ca Biblia digitalizată să atragă atât interesul credincioşilor din întreaga lume cât şi al forurilor academice.

"Când am postat online 25% din paginile manuscrisului, am avut 5,5 milioane de vizitatori încă din prima zi, un număr record care a determinat chiar prăbuşirea site-ului", a spus un purtător de cuvânt al Bibliotecii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cea mai veche Biblie creştină a pătruns în spaţiul virtual.
 Vizualizări articol: 573 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cea mai veche Biblie creştină a pătruns în spaţiul virtual0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei