Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iun 2009 - Anul XIV, nr. 147 (4133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Crinii, cele mai elegante flori de grădină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Crinii sunt unele dintre cele mai elegante şi maiestuoase plante ce pot fi cultivate într-o grădină. Aparţinând speciei Lilium, ei înfloresc într-o bogăţie de forme şi culori şi pot transforma o grădină obişnuită într-un spaţiu de basm.

Florile de crin au formă de trompetă sau de stea, care, în funcţie de varietate, pot sta drepte sau aplecate, dar există şi specii cu florile curbate pe spate. Ele pot fi albe, roşii, roz, portocalii, lila, galbene, purpurii şi, din orice specie ar face parte, sunt extrem de parfumate.
Dacă doriţi să cultivaţi crini în grădină, e bine să ştiţi că aveţi de-a face cu nişte flori „sociabile”, care se combină în mod fericit şi estetic cu multe plante anuale sau perene. Datorită tulpinii înalte şi subţiri, crinii pot fi plantaţi oriunde în grădină, făcându-şi loc foarte uşor printre celelalte flori. Dacă doriţi să vă înfrumuseţaţi casa cu crini culeşi din grădină, încercaţi să nu tăiaţi prea mult din tulpină şi frunze, pentru că, dacă rupeţi prea multe frunze, plantele vor deveni din ce în ce mai fragile.

 

Sfaturi pentru plantare

Solul. Bulbii de crin au nevoie de un sol foarte uscat, în special iarna, tocmai de aceea e bine să evitaţi să plantaţi aceste flori în soluri argiloase şi compacte. Dacă totuşi în grădină nu aveţi decât acest tip de sol, încercaţi să puneţi crinii într-o zonă în pantă sau plantaţi-i într-un răzor mai înalt, de unde se poate scurge apa. O soluţie ar fi tratarea solului argilos cu compost şi nisip, pentru a îmbunătăţi textura solului şi sistemul de scurgere.
Lumina. Bulbii acestor flori se dezvoltă cel mai bine la lumină puternică, în soare, sau în penumbră, atâta timp cât ziua lumina soarelui ajunge la crini.
Perioada de plantare. Crinii pot fi plantaţi primăvara sau toamna. De regulă, distribuitorii din horticultură livrează bulbii doar toamna, însă, datorită metodelor moderne de depozitare, bulbii pot fi trimişi chiar şi primăvara. De asemenea, în supermarketuri sau în magazinele specializate se găsesc crini plantaţi în ghivece pe întreaga perioadă a anului. Odată cumpărate, florile comercializate în această formă pot fi transplantate în grădină oricând.
Spaţiu. Dacă transplantaţi crini din ghivece în grădină, este recomandat ca aceştia să fie plantaţi la aceeaşi adâncime ca aceea din ghiveci. Specialiştii recomandă ca grupul de crini să cuprindă trei până la cinci plante.
În cazul în care cumpăraţi bulbi, aceştia trebuie puşi în pământ cât mai repede posibil. Ei nu au învelişul gros pe care îl au lalelele sau narcisele, iar din această cauză există riscul să se usuce foarte repede. La plantarea bulbilor este recomandat ca aceştia să fie îngropaţi în pământ la o adâncime de două-trei ori cât înălţimea lor şi să aibă spaţiu suficient pentru a se putea dezvolta. Bulbii mai mici trebuie plantaţi la o adâncime de 10 centimetri şi la o distanţă de 30 de centimetri unii de alţii, iar cei mari plantaţi-i la 15 centimetri adâncime şi la distanţe de 45 de centimetri unii de alţii.

 

Îngrijire

Protejare. Acoperiţi bulbii de crini plantaţi toamna cu un strat de paie, frunze sau ace de pin. Astfel, solul este menţinut la temperaturi constante şi sunt protejaţi de îngheţ. Primăvara, acest strat protejează plantele tinere de un eventual îngheţ târziu.
Fertilizarea solului. Dacă solul din grădină este bun, prielnic pentru crini, nu este nevoie să puneţi îngrăşăminte. Dacă este nisipos ori dacă vreţi ca florile să crească mai mari, pulverizaţi un îngrăşământ nu foarte puternic imediat după ce plantele răsar, la începutul primăverii, şi apoi o dată pe lună până când înfloresc.
Udarea. Pentru a înflori aşa cum trebuie, bulbii de crini au nevoie de umiditate, aşa că este recomandat să îi udaţi bine până când se „întremează”. Udaţi crinii săptămânal până când înfloresc, mai ales dacă în zona unde locuiţi nu plouă foarte mult.
Curăţarea florilor uscate. Îndepărtaţi florile ofilite de pe tulpinile de crin pentru ca planta să îşi poată concentra energia în bulb, nu către producţia de seminţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crinii, cele mai elegante flori de grădină.
 Vizualizări articol: 1323 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crinii, cele mai elegante flori de grădină0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei