Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iun 2009 - Anul XIV, nr. 140 (4126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Unul dintre misterele naturii a fost elucidat: cefalopodele detectează sunetele

Cefalopodele, grupul de animale marine din care fac parte caracatiţa, calmarul, sepia şi nautilus, pot să detecteze sunetele sub apă, potrivit unui studiu publicat în Comparative Biochemistry and Physiology, informează BBC News Online.
În comparaţie cu peştii, caracatiţele şi calmarii par să nu audă foarte bine. Faptul că reuşesc, totuşi, să audă, i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să se întrebe dacă aceste animale inteligente se folosesc de sunete pentru a-şi prinde prada, pentru a comunica între ele sau pentru a se feri din calea prădătorilor.
Controversa referitoare la capacitatea cefalopodelor de a auzi datează încă de la începutul secolului al XX-lea. Mai mulţi oameni de ştiinţă au afirmat că acele exemplare de caracatiţe captive în laborator şi care erau oarbe, păreau să fie capabile să localizeze sunetele produse de ambarcaţiunile cu motor.
Cele mai multe dintre cefalopode nu posedă o cavitate umplută cu aer, precum vezica peştilor, de care aceştie se folosesc pentru a auzi. Acest detaliu sugerează faptul că cefalopodele nu pot să detecteze componenta de presiune a undelor sonore.
Specialistul Hong Young Yan de la Taiwan National Academy of Science din Taipei a ajuns la concluzia că atât caracatiţele cât şi calmarii folosesc un alt organ, denumit statocist, pentru a capta şi interpreta undele sonore submarine.
Statocistul este o structură în formă de sac care conţine o substanţă mineralizată şi o serie de perişori senzitivi. Peştii şi diverse specii de creveţi folosesc şi ei această structură pentru a capta sunetele.
Cercetătorii din Taiwan au testat capacităţile auditive a două specii de cefalopode: caracatiţa comună (Octopus vulgaris) şi calmarul Sepioteuthis lessoniana, cunoscut şi sub denumirea de "Bigfin reef squid".
Ei au descoperit că exemplarele de caracatiţă aud sunetele a căror frecvenţă este cuprinsă între 400 Hz şi 1.000 Hz, iar calmarii detectează sunetele între 400Hz şi 1.500 Hz. Ambele specii aud cel mai uşor sunetele cu frecvenţa de 600 Hz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unul dintre misterele naturii a fost elucidat: cefalopodele detectează sunetele.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Unul dintre misterele naturii a fost elucidat: cefalopodele detectează sunetele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei