Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 mai 2009 - Anul XIV, nr. 124 (4110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Erupţia unui vulcan a distrus viaţa marină de pe Terra în urmă cu 260 milioane de ani

O uriaşă erupţie vulcanică din sud-estul Chinei a provocat extincţia masivă a vieţii marine de pe Terra, în urmă cu 260 de milioane de ani, potrivit paleontologilor britanici, al căror studiu a fost publicat în revista Science, informează AFP.
Această erupţie, necunoscută până în prezent, s-a produs pe muntele Emei din actuala provincie chineză Sichuan şi a eliberat o cantitate de peste 500.000 de kilometri cubi de lavă, acoperind o suprafaţă de 100.000 de kilometri pătraţi, distrugând viaţa marină de pe întreaga planetă.
Cercetătorii britanici de la Universitatea din Leeds au reuşit să determine momentul exact al erupţiei şi să stabilească raportul cu extincţia masivă pe care aceasta a provocat-o.
Erupţia s-a produs în ape de mică adâncime, iar lava apare în prezent ca un strat de roci distincte, între două straturi sedimentare conţinând numeroase fosile marine, pe care cercetătorii pot să le dateze cu uşurinţă.
Stratul sedimentar care se află deasupra celui vulcanic demonstrează extincţia masivă a formelor de viaţă marine, din cauza erupţiei vulcanice, care a provocat o catastrofă naturală de amploare.
În plus, au avut loc scurgeri uriaşe de lavă în apropierea coastelor, în apele de mică adâncime, provocând explozii gigantice la începutul erupţiei şi eliberând mari cantităţi de dioxid de sulf în atmosferă. Acesta este un gaz incolor, cu un miros înţepător şi solubil în apă.
Proiecţia dioxidului de sulf în atmosferă a format nori foarte denşi deasupra întregii planete, cauzând o răcire a Terrei şi dând naştere ploilor acide.
Studiul fosilelor marine a demonstrat faptul că acest dezastru ecologic a avut loc la începutul erupţiei vulcanice.
Studiile anterioare au încercat să stabilească o legătură între dioxidul de carbon (CO2) produs de erupţiile vulcanice şi extincţiile în masă.
În măsura în care efectele acumulării de CO2 în atmosferă sunt progresive, aşa cum experţii au constatat în prezent studiind încălzirea globală, legătura de cauză-efect dintre erupţiile vulcanice şi extincţiile în masă de pe Terra rămân în continuare dificil de stabilit.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Erupţia unui vulcan a distrus viaţa marină de pe Terra în urmă cu 260 milioane de ani.
 Vizualizări articol: 292 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Erupţia unui vulcan a distrus viaţa marină de pe Terra în urmă cu 260 milioane de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei