Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mai 2009 - Anul XIV, nr. 103 (4089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Închirierea bunurilor în locul cumpărăturilor, o soluţie economică şi ecologică

Închirierea în locul cumpărării unui automobil, a unei maşini de găurit, a unei sacoşe, iar în viitor, a unui computer sau a maşinii de spălat, reprezintă o soluţie viabilă în contextul scăderii puterii de cumpărare şi a epuizării materiilor prime, relatează linternaute.com.

Două site-uri internet, lansate la începutul anului 2008, zilok.com şi consoloc.com, au acceptat această provocare şi le propun utilizatorilor să închirieze toate obiectele de care au nevoie, începând cu consola de jocuri video, aparatul de capsat foi şi ajungând chiar la o maşină de lux.

"Închirierea repartizează mai bine, în timp şi spaţiu, dreptul de folosire a unui bun de către mai multe persoane, reprezentând astfel o metodă eficientă de combatere a risipei, a supraproducţiei şi a lipsei de spaţiu din locuinţe", a declarat Marion Carette, cofondatoarea site-ului Zilok.com.

"În plus, utilizatorii noştri pot să câştige bani din închirierea unor bunuri de care nu se folosesc momentan", a adăugat Marion Carette.

Alte site-uri s-au specializat în domenii de nişă: sacdeluxe.fr, lansat în urmă cu doi ani, urmând modelul oferit de site-ul american bagborroworsteal.com, propune utilizatorilor lui genţi şi sacoşe fabricate de firme renumite în domeniu, iar site-ul lebagage.com oferă de mai bine de un an şi jumătate posibilitatea de a închiria diverse tipuri de geamantane.

 

De la jucării la maşini

În schimb, site-ul Rent-a-toy.com, un site de închiriere a jucăriilor, cu sediul general în Singapore, pare să reprezinte un exemplu singular în acest domeniu, deoarece el nu are, cel puţin deocamdată, un echivalent în Europa.

Odată cu succesul înregistrat de conceptul Velib - un program public de închiriere a bicicletelor în Paris -, conceptul de închiriere pe termen scurt a făcut senzaţie şi în domeniul auto, iar ideea de "autopartage" s-a răspândit tot mai mult. La Paris, primarul Bertrand Delanoë intenţionează să echipeze acest serviciu cu 2.000 de automobile până în 2010, care se vor adăuga astfel, automobilelor puse deja la dispoziţia doritorilor de firmele specializate în închirierile auto, Caisse Commune, Mobizen şi Okigo.

La polul opus faţă de această metodă de închiriere pe termen scurt, câteva firme franceze au propus închirierea automobilelor pe termen de un an, la tarife foarte atractive. Distribuitorul System U le propune clienţilor, începând din septembrie 2008, închirierea unui automobil pentru suma de cinci euro pe zi, sub rezerva unui contract pe doi ani. Până în prezent, 2.000 de abonaţi au subscris la această ofertă.

Opel, în asociere cu firma Ucar, a iniţiat recent un proiect care susţine cumpărarea unei maşini de oraş, cu posibilitatea de a închiria pentru 20 de zile pe an un alt autovehicul, pentru ca toată familia să poată să meargă împreună în vacanţă sau la cumpărături.

 

Tendinţa se va impune pe termen lung

"Ideea de a nu poseda, ci de a împărţi anumite lucruri de care oamenii nu au nevoie tot timpul, a început să îşi croiască drum tot mai mult în conştiinţa publicului", a declarat Alain Boursy, directorul comercial şi de marketing al liderului pe piaţa franceză a închirierilor pentru persoane fizice, firma Kiloutou.

Totuşi, această tendinţă, ce poate fi remarcată din chestionarele adresate clienţilor care doresc să închirieze diverse bunuri, rămâne destul de modestă.

Contactarea acestor site-uri de închiriere, din punct de vedere al cifrelor, este departe de a ne duce cu gândul la un fenomen de masă: 20-30 de tranzacţii efectuate în fiecare zi pe Zilok.com, 150-160 pentru concurentul lui, Consoloc, aproximativ 30 de închirieri pe săptămână încheiate pe site-ul sacdeluxe.fr.

Cu toate acestea, închirierea bunurilor se va impune pe termen lung, în opinia lui Alan Fustec, directorul unui cabinet de consultanţă în dezvoltarea durabilă.

"Economia funcţionalităţii", în care produsul va fi înlocuit prin funcţionalitatea lui, achiziţionarea prin închiriere "se vor impune în viitorii 10-20 de ani, pentru că omenirea nu va mai putea să continue să epuizeze resursele care nu sunt regenerabile", a explicat Alan Fustec.

În prezent, cu cât un produs are o durată de viaţă mai scurtă, cu atât firmele producătoare câştigă mai mulţi bani. Acest lucru ridică mari probleme legate de poluare, de deşeuri industriale, de epuizare a resurselor. În economia bazată pe închiriere, cu cât durata de viaţă a produsului este mai mare, cu atât fabricanţii lor vor avea mai mult de câştigat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Închirierea bunurilor în locul cumpărăturilor, o soluţie economică şi ecologică.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Închirierea bunurilor în locul cumpărăturilor, o soluţie economică şi ecologică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei