Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 apr 2009 - Anul XIV, nr. 75 (4061)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nefertiti apela la produse cosmetice pentru a-şi ascunde imperfecţiunile feţei

Nefertiti, celebra regină a Egiptului, considerată o veritabilă Mona Lisa a lumii antice, nu a fost atât de frumoasă pe cât spun legendele, ea folosea produse cosmetice pentru a-şi ascunde imperfecţiunile feţei, potrivit unui studiu publicat în revista Radiology, informează Reuters.

O delicată tăietură efectuată în faimosul bust de calcar al reginei Nefertiti sugerează faptul că sculptorul acelei epoci a dorit să îndulcească ridurile din jurul gurii şi să "repare" nasul coroiat al acesteia, pentru a o prezenta pe "Regina de pe Nil" într-o lumină mai bună.

Bustul a fost descoperit în Egipt, în 1912, în Tell el-Amarna, oraşul devenit pentru scurtă vreme capitala imperiului condus de soţul lui Nefertiti, faraonul Akhenaten. Acest bust este expus în prezent în Altes Museum din Berlin.

"Este posibil ca bustul lui Nefertiti să fi fost comandat, probabil chiar de faraonul Akhenaten, pentru a o prezenta pe aceasta potrivit propriei sale percepţii", a declarat Alexander Huppertz, directorul Imaging Science Institute din Berlin, coordonatorul acestui studiu.

Înalt de 50 de centimetri, bustul, descoperit de arheologul german Ludwig Borchardt în timpul săpăturilor din jurul atelierului sculptorului regal Thutmose, este confecţionat dintr-o bucată de calcar, acoperită cu straturi de stuc de diverse grosimi.

Cercetătorii au analizat pentru prima oară acest bust în 1992, folosind metoda tomografiei medicale, dar progresul tehnologic le-a permis specialiştilor germani să facă descoperiri noi.

Analiza lor a relevat faptul că, în comparaţie cu alte busturi realizate după aceeaşi metodă, acesta avea obrajii mai puţin proeminenţi, prezenta o ridicătură la mijlocul nasului, avea riduri în jurul gurii şi pe obraji, iar orbitele erau mai puţin adânci.

Modificările efectuate ulterior de sculptorul original au avut rolul de a o prezenta pe faimoasa regină egipteană mai aproape de idealurile de frumuseţe ale acelor vremuri.

Din 1923, de fiecare dată când este expus în public, liniile simetrice precise ale acestei sculpturi vechi de 3.300 de ani şi fineţea trăsăturilor au făcut ca acest bust să aibă mii de admiratori în lumea întreagă.

Oficialităţile egiptene au inclus bustul lui Nefertiti şi Piatra de la Rosetta, aflată la British Museum din Londra, pe lista celor mai preţioase cinci artefacte pe care doresc să le repatrieze, prin medierea UNESCO.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nefertiti apela la produse cosmetice pentru a-şi ascunde imperfecţiunile feţei.
 Vizualizări articol: 729 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nefertiti apela la produse cosmetice pentru a-şi ascunde imperfecţiunile feţei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei