Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 mar 2009 - Anul XIV, nr. 60 (4046)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oamenii de ştiinţă, cu un pas mai aproape de citirea gândurilor

Ideea unei maşini de citit gândurile pare mai aproape de realitate după un experiment al cercetătorilor britanici, care au reuşit să stabilească faptul că amintirile sunt stocate în hipocampus şi au urmărit, cu ajutorul datelor relevate de tomografii, deplasarea subiecţilor într-un mediu virtual.

Potrivit Financial Times, studiul, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul Current Biology, este important pentru neuroştiinţă, în condiţiile în care arată pentru prima oară că amintirile se stochează în structuri şi modele specifice ale hipocampusului, regiune a creierului care răspunde de deplasare, memorie şi capacitatea de imaginare a evenimentelor viitoare.

Demis Hassabis, coautor al studiului, a declarat că rezultatele experimentului "reprezintă un pas mic către posibilitatea citirii gândurilor, deoarece doar uitându-ne la activitatea neurală, am fost capabili să spunem la ce se gândea cineva".

În cadrul experimentului, patru voluntari s-au deplasat în interiorul unei camere la care au avut acces în cadrul unui spaţiu virtual computerizat, activitatea din hipotalamusurile lor fiind monitorizată de cercetători prin intermediul unor tomografii (imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională - RMN). Cercetătorii au petrecut mult timp pentru ca subiecţii, prin acţiunile lor, să "antreneze" programul de analiză pentru a le recunoaşte memoria spaţială.

"În mod surprinzător, numai analizând datele neurale colectate, am putut spune cu exactitate unde se aflau subiecţii în interiorul camerei virtuale", a spus Eleanor Maguire, coordonatorul proiectului. "Cu alte cuvinte, putem să le «citim» memoria spaţială", a adăugat ea.

Cu toate acestea, Hassabis consideră că vor mai trece cel puţin 10 ani până ce tehnica ar putea fi utilizată în cadrul anchetelor criminalistice, pentru a se stabili daca un suspect minte sau spune adevărul în legătură cu locul în care se afla în momentul comiterii unei crime.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oamenii de ştiinţă, cu un pas mai aproape de citirea gândurilor.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oamenii de ştiinţă, cu un pas mai aproape de citirea gândurilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei