Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 ian 2009 - Anul XIV, nr. 16 (4002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nidularium, o plantă spectaculoasă prin frunze şi flori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nidularium este o plantă originară din Brazilia. Genul cuprinde aproximativ 30 de specii de plante perene. Nidularium este răspândită în prezent în întreaga lume ca plantă de apartament, fiind foarte apreciată în special pentru flori, pe cât de rare, pe atât de spectaculoase. Are frunzele lungi, triunghiulare sau sub formă de panglică. La majoritatea speciilor acestea sunt complet verzi, însă există şi specii la care frunzele au mai multe culori. Acestea sunt dispuse în rozetă şi pot avea un diametru de 30-50 de centimetri. Planta poate ajunge la o înălţime de 30-40 de centimetri. După aproximativ trei ani de viaţă, produce splendide inflorescenţe albe sau colorate, înconjurate de bractee verzi. Florile durează foarte puţin şi trebuie îndepărtate imediat ce se ofilesc, pentru a evita apariţia mucegaiului şi a ciupercilor, care ar putea afecta restul plantei.

 

Îngrijire

Nidularium trebuie amplasată într-un loc foarte luminos, dar departe de razele directe ale soarelui. Iarna, ghivecele trebuie mutate în interior. Planta preferă temperaturile cuprinse între 18-20 de grade Celsius. Nu suportă temperaturi mai mici de 10 grade Celsius, curenţii de aer şi, în general, variaţiile bruşte de temperatură. De aceea este recomandat să fie amplasată într-un loc ferit, departe de uşi, ferestre sau surse de căldură. Această plantă are nevoie să fie udată des. De fiecare dată este necesar să umpleţi cu apă cupa din centrul rozetei formate de frunze, iar pământul trebuie să fie în permanenţă umed. În lunile reci se vor rări udările. E de preferat să se folosească apă de ploaie, iar la fiecare două-trei săptămâni să se adauge în ea un îngrăşământ lichid. De asemenea, frunzele trebuie pulverizate des cu apă distilată pentru a spori umiditatea. În natură, Nidularium este o plantă epitafă - creşte pe trunchiurile sau ramurile copacilor. Aceste plante au nevoie de un teren asemănător cu cel folosit pentru orhidee, format din scoarţă sfărâmată şi fibre vegetale amestecate cu turbă. Cele mai potrivite ghivece pentru cultivarea acestei flori sunt cele care se agaţă.

 

Înmulţire, paraziţi şi boli

Înmulţirea se poate realiza prin divizarea lăstarilor din jurul plantei-mamă, în luna aprilie, sau prin însămânţare. În primul caz, lăstarii trebuie tăiaţi cât mai aproape de punctul de inserţie pe plantă. Aceştia se vor sădi separat într-un compost format din două părţi de pământ pentru flori şi una de turbă, apoi vor fi ţinuţi la căldură până ce le vor apărea rădăcinile. În al doilea caz, seminţele vor fi împrăştiate pe suprafaţa unui compost umed format din părţi egale de nisip grosier şi turbă. Recipientul se va aşeza într-o lădiţă, care va fi ţinută la umbră la o temperatură constantă de 24-27 de grade Celsius. Seminţele vor încolţi după trei-patru săptămâni. După această perioadă, lădiţa va fi mutată într-un loc luminos, menţinând însă aceeaşi temperatură. În momentul în care noile plante vor ajunge la înălţimea de cinci centimetri, acestea vor putea fi plantate singure în ghivece şi vor fi tratate asemenea plantelor adulte. Ghivecele vor fi schimbate pe măsură ce plantele cresc. În cazul în care îi sunt asigurate condiţiile optime de creştere, planta este destul de rezistentă, nefiind atacată de paraziţi. Foarte rar se întâmplă însă să fie afectată de coşenile. De asemenea, trebuie să aveţi mare grijă la asigurarea umidităţii solului şi aerului, planta nesuportând seceta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nidularium, o plantă spectaculoasă prin frunze şi flori.
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nidularium, o plantă spectaculoasă prin frunze şi flori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei