Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 ian 2009 - Anul XIV, nr. 10 (3996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nertera granadensis sau Baca de coral

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nertera granadensis aparţine unei familii de plante din care fac parte aproximativ 15 specii. Este originară din America Centrală, din Noua Zeelandă şi Australia. Numele său provine din grecescul „nerteros”, care înseamnă „scund”. Planta mai este cunoscută sub denumirea „Baca de coral”. Ea are o creştere destul de rapidă, dar, cu toate acestea, nu are dimensiuni mari, ajungând la 30-40 de centimetri înălţime. Este o plantă cu un puternic efect decorativ. Nertera are frunze foarte mici, ce pot avea diferite culori, în funcţie de specie, de la verde închis la verde deschis. Ea înfloreşte în luna aprilie, însă florile sale albe nu ies în evidenţă. Frumuseţea plantei este dată de bobiţele care încep să apară în august şi care durează câteva luni. De mărimea unui bob de mazăre, acestea capătă o culoare portocaliu-roşcat şi acoperă aproape în întregime frunzele plantei. Alături de Nertera granadensis, cele mai răspândite specii sunt balfouriana şi depressa.

 

Îngrijire

Nertera iubeşte locurile care îi oferă posibilitatea de a beneficia şi de umbră, şi de lumină. Evitaţi să o aşezaţi în lumina directă a soarelui, care poate duce la uscarea frunzelor şi la o excesivă ariditate a solului. Ea poate fi amplasată în locuri răcoroase, bine aerisite, dar şi luminoase.

Deoarece îi prieşte răcoarea, planta poate fi ţinută iarna la temperaturi cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius. Trebuie să vă asiguraţi că în perioada iernii temperaturile nu vor coborî sub 5-7 grade Celsius, în cazul în care doriţi să ţineţi ghiveciul în exterior. Vara este bine să fie ferită de căldură excesivă. Planta se va uda cu regularitate şi se va încerca să se menţină mereu pământul umed, fără însă a face exces.

Este bine ca de primăvara până toamna să se pună apă şi în farfuria ghiveciului. Aportul de apă va trebui diminuat semnificativ în anotimpul rece. Frunzele acestei plante nu trebuie udate niciodată, deoarece în contact cu apa putrezesc foarte repede. În perioada vegetativă, o dată la 15-20 de zile, se va adăuga în apa folosită pentru udare îngrăşământ pentru plante verzi. Trebuie evitată însă fertilizarea în exces, deoarece frunzele ar putea creşte prea mult şi ar acoperi boabele.

Nertera preferă terenurile nisipoase, foarte uşoare şi cu un drenaj foarte bun. Rădăcinile nu cresc foarte adânc, deci planta poate fi cultivată şi în ghivece joase, cu puţin pământ. Nertera se replantează în fiecare primăvară, când trebuie îndepărtate rădăcinile bolnave.

 

Înmulţire, paraziţi şi boli

Planta se poate înmulţi prin bobiţele decorative ale acesteia. Ele se vor semăna de preferat primăvara, într-un amestec de pământ şi de nisip, după ce au fost mai întâi lăsate să se usuce. Toamna, în schimb, se poate efectua divizarea plantei. În această situaţie va trebui să fiţi atenţi să prelevaţi părţi care să aibă rădăcini suficient de bine dezvoltate. Acestea se vor planta direct în ghivece şi în scurt timp vor începe să se dezvolte cu rapiditate noi frunze, care vor acoperi tot vasul.

Uneori se întâmplă ca planta să fie atacată de afidieni, care îi încetinesc creşterea şi compromit aspectul decorativ. În cazul în care ghiveciul este ţinut în exterior, aveţi grijă ca melcii să nu se adăpostească sub frunze. Excesul de apă poate provoca putrezirea rădăcinilor, care duce la moartea rapidă a plantei. În aceste situaţii puteţi încerca să replantaţi părţile de rădăcină ce nu au fost afectate. În cazul în care observaţi că frunzele încep să-şi piardă culoarea verde şi devin maronii sau galbene, trebuie să ştiţi că acesta este un semn că planta a fost ţinută într-un loc neferit de razele directe ale soarelui.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nertera granadensis sau Baca de coral.
 Vizualizări articol: 823 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nertera granadensis sau Baca de coral0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei