Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 dec 2008 - Anul XIII, nr. 304 (3985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Muzica rap, inventată în Scoţia

Muzica rap nu a apărut în cartierul Bronx din New York, ci în Scoţia medievală, celţii obişnuind să se tachineze prin versuri insultătoare, care reprezintă de fapt bazele curentului hip-hop din prezent, susţine profesorul Frenc Szasz de la Universitatea New Mexico din SUA, informează The Sun.

Astfel, el susţine că, originar din Scoţia medievală, curentul muzical hip-hop a ajuns în America prin intermediul scoţienilor stăpâni de sclavi şi a fost preluat şi dezvoltat ulterior de tinerii afroamericani, în anii 1970.

"Scoţienii au o lungă tradiţie în privinţa «turnirurilor» verbale intense, adeseori presărate cu vulgarităţi. Seamănă cu muzica inventată de tinerii afroamericani în oraşele din centrul Americii. Ambele culturi acordă satirei o importanţă foarte mare", a remarcat profesorul american.

Szasz a făcut o comparaţie şi între schimburile de versuri insultătoare din barurile scoţiene - intitulate "flyting" - cu duelurile rap, promovate de starul rap Eminem în filmul "8 Mile" (2002).

Profesorul de la Universitatea New Mexico a explicat că aptitudinile folosite în satiră conduc acest "turnir" verbal la cel mai înalt nivel, fiind foarte aproape de agresiunea fizică. "Toate cuvintele sunt usturătoare, iar ridiculizarea adversarului se obţine prin imitare, ironie şi sarcasm".

Szasz a făcut această descoperire în timp ce studia opera poetului scoţian Robert Burns. El a descoperit că scoţienii care au colonizat America au transmis tehnica "flyting" sclavilor de pe plantaţiile lor.

Influenţa scoţiană a mers şi mai departe, deoarece profesorul american susţine că afroamericanii din sudul Statelor Unite, din statul Alabama, au cântat în biserică în limba galeză până în anul 1918. El mai susţine şi că strămoşii legendelor jazzului, precum Dizzy Gillespie, Louis Armstrong şi Charlie Mingus, şi-au primit numele de familie din partea stăpânilor lor scoţieni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzica rap, inventată în Scoţia.
 Vizualizări articol: 617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muzica rap, inventată în Scoţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei