Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 dec 2008 - Anul XIII, nr. 302 (3983)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Viaţa pe Terra a evoluat în două mari etape, nu într-una singură

Viaţa pe Terra a evoluat, în cei 3,5 miliarde de ani de existenţă, în două etape de evoluţie destul de scurte, dar strâns legate de dezvoltarea geologică a planetei, descoperire care contrazice teoria tradiţională a unui ritm continuu, lent de dezvoltare a organismelor vii, informează AFP.

Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), contrazice ipoteza general avansată până în prezent de biologi potrivit căreia viaţa a evoluat într-un ritm lent pe Terra, de la un microorganism unicelular către organisme multicelulare complexe.

"Am fost surprinşi să constatăm că aproape toate creşterile înregistrate la nivelul mărimii organismelor s-au produs pe parcursul a două intervale distincte", a declarat Michal Kowalewski, profesor în geoştiinţe în cadrul universităţii Virginia, unul dintre autorii acestui studiu.

"În plus, aceste două intervale de creştere au survenit după două etape majore de oxigenare a atmosferei terestre", a adăugat Kowalewski.

"Prima etapă a reprezentat-o apariţia celulelor eucariote, iar cea de-a doua a fost etapa dezvoltării organismelor multicelulare", a declarat Jennifer Stempien, coautoare a acestui studiu.

Celulele eucariote au evoluat din celulele procariote, considerate primele forme de viaţă de pe planetă. Ele reprezentau cele mai simple forme de viaţă, pe bază de carbon şi se reproduceau prin diviziune.

Celulele eucariote sunt mult mai mari şi au material genetic (ADN) în interiorul nucleului. Aceste celule au nevoie de oxigen pentru a supravieţui, se reproduc pe cale sexuată şi pot să se adapteze mediului pentru a evolua.

Viaţa pe Terra s-a limitat la aceste celule timp de 1,5 miliarde de ani. Pe planetă se găseau doar aceste bacterii simple şi cu o capacitate extrem de limitată de creştere. Această stare de fapt a fost schimbată în urmă cu două miliarde de ani, odată cu apariţia formelor de viaţă mai complexe.

Înainte, însă, de această etapă, un alt eveniment important s-a produs. În urmă cu trei miliarde de ani, bacteriile primitive "au inventat" procesul de fotosinteză, care le-a permis să folosească lumina soarelui şi dioxidul de carbon pentru a se hrăni. Aceste bacterii se luptau pentru supravieţuire în oceanul planetar, sărac în oxigen, la fel ca şi atmosfera terestră.

Ca şi plantele din prezent, acele bacterii eliminau, prin procesul de fotosinteză, oxigen în ocean şi în atmosferă. Acest oxigen a făcut posibilă evoluţia structurilor celulare mai complexe, marcând apariţia celulelor eucariote.

Viaţa, la stadiu de simplă celulă, a stagnat încă un miliard de an, până în urmă cu 540 de milioane de ani, când, la trecerea dintre precambrian şi cambrian, s-a înregistrat o nouă creştere a nivelului de oxigen în atmosferă, acesta atingând procentul de 10% din concentraţia lui actuală.

Potrivit cercetătorilor, această a doua etapă de creştere a nivelului de oxigen reprezintă cheia evoluţiei organismelor vii în forme pluricelulare şi mult mai complexe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viaţa pe Terra a evoluat în două mari etape, nu într-una singură .
 Vizualizări articol: 680 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Viaţa pe Terra a evoluat în două mari etape, nu într-una singură0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei