Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 dec 2008 - Anul XIII, nr. 293 (3974)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Trei francezi şi un german, selectaţi pentru simularea unui zbor spre Marte

Trei francezi şi un german, cu vârstele cuprinse între 28 şi 40 de ani, selectaţi pentru a petrece 105 de zile într-un spaţiu închis, pentru a simula un zbor către Marte la bordul unei navete, au fost prezentaţi publicului, la Paris, de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), informează AFP.

Doi dintre voluntarii prezentaţi şi patru ruşi vor fi închişi, timp de 105 de zile, începând cu martie 2009, într-un dispozitiv creat de Institutul rus pentru cercetări biomedicale (IBMP), situat la Moscova.

Ceilalţi doi voluntari vor avea rolurile de "dubluri" şi vor fi pregătiţi să îi înlocuiască oricând pe "titularii" acestui experiment, în cazul în care aceştia vor avea probleme.

Cei patru voluntari, selecţionaţi din rândul a 5.680 de candidaţi din 18 state membre ESA, sunt francezii Cédric Mabilotte, în vârstă de 34 de ani, doctorand în relaţii internaţionale şi inginer în sisteme informatice, Cyrille Fournier, în vârstă de 40 de ani, pilot pe aeronave Airbus A320, Arch'hanmael Gaillard, un inginer în vârstă de 32 de ani, şi Oliver Knickel, un inginer din armata germană, în vârstă de 28 de ani.

"Procesul de selecţie a fost similar celui folosit pentru selecţia astronauţilor" şi a ţinut cont de calităţile profesionale, starea de sănătate şi de motivaţie, a explicat Martin Zell, din cadrul ESA, de la departamentul pentru misiunile spaţiale cu echipaj uman.

Cei patru "cobai" vor testa la sol condiţiile unui zbor către Marte, pe care NASA speră să îl realizeze în 2037. Ei vor participa la experimente în domeniul telemedicinei, microbiologiei, imunologiei, fiziologiei şi psihologiei.

Spaţiul în care vor locui va fi "strâmt" şi "nu va fi un hotel confortabil", a adăugat Zell, care a subliniat şi importanţa compatibilităţii dintre toţi membrii echipajului.

Acest experiment de 105 zile, care va permite testarea echipamentelor şi a protocoalelor experienţelor ce vor fi realizate, va fi urmat, la sfârşitul lui 2009, de un test de 520 de zile, ce corespunde intervalului de timp necesar pentru a ajunge pe Marte (250 de zile), petrecerii unei luni pe planeta roşie şi întoarcerii pe Terra (240 de zile).

Europenii au insistat ca experimentul să se deruleze mai întâi pe o perioadă de 105 de zile, în timp ce "ruşii au dorit să încerce direct testul de 520 de zile", a adăugat Zell.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei francezi şi un german, selectaţi pentru simularea unui zbor spre Marte.
 Vizualizări articol: 323 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trei francezi şi un german, selectaţi pentru simularea unui zbor spre Marte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei