Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 dec 2008 - Anul XIII, nr. 289 (3970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O nouă specie de dinozauri zburători, descoperită în Brazilia

O nouă specie de dinozauri zburători, care are cea mai mare anvergură a aripilor din familia pterozaurilor, a fost descoperită de cercetătorii britanici, potrivit unui studiu publicat în revista Palaeontology, informează telegraph.co.uk.

Mark Witton, un cercetător de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, a stabilit, pornind de la o analiză a craniului, cu o lungime de 60 de centimetri, că pterozaurul descoperit avea o deschidere a aripilor de peste cinci metri şi că măsura, până la nivelul umerilor, peste un metru.

Această fosilă este primul exemplar de chaoyangopteridae, un grup de pterozauri fără dinţi, găsit în afara Chinei şi, totodată, cel mai mare descoperit vreodată.

Witton a declarat că celelalte fosile descoperite în trecut, în China, au aparţinut unor exemplare de talie mică, care aveau o anvergură a aripilor de doar 60 de centimetri.

Cercetătorul a denumit noua specie "Lacosovagus", care înseamnă "rătăcitorul de pe lac", după locul în care a fost descoperită fosila.

Noul specimen, expus de mai mulţi ani într-un muzeu în Germania, a fost descoperit în depozitul de sedimente Crato, din bazinul Araripe, în nord-estul Braziliei, o arie celebră pentru fosilele de dinozauri pe care le conţine şi pentru nivelul lor excelent de conservare.

Lacosovagus avea un craniu mult mai mare decât rudele sale din China, iar acest lucru a avut cu siguranţă implicaţii asupra modului lui de a se hrăni, preferând, probabil, prada de talie mare.

"Descoperirea unui astfel de exemplar în Brazilia, atât de departe de cele mai apropiate rude ale sale din China, demonstrează cât de puţin ştim despre distribuţia şi istoria evoluţiei acestei fascinante specii de animale", a concluzionat Witton.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă specie de dinozauri zburători, descoperită în Brazilia.
 Vizualizări articol: 311 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O nouă specie de dinozauri zburători, descoperită în Brazilia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei