Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 nov 2008 - Anul XIII, nr. 260 (3941)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Berea, ingredient pentru gătit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La fel ca vinul, berea este una dintre băuturile alcoolice care pot fi folosite cu succes la gătit, dând o aromă deosebită preparatelor.
Înainte de a încerca să folosiţi berea la gătit, este bine să cunoaşteţi caracteristicile generale ale acestei băuturi. Aşa veţi şti cum să asociaţi fiecare tip de bere cu diverse feluri de mâncare, folosind aromele băuturii în contrast sau în completarea alimentelor.

Aroma berii este dată în general de cantităţile de malţ, hamei şi drojdie folosite, însă există şi „ocazii” speciale, când se folosesc şi alte ingrediente pentru a potenţa sau a modifica gustul şi aroma. Malţul conferă berii un gust dulceag, fiind sursa de zahăr necesară obţinerii alcoolului. Nu este de mirare, deci, că diversele soiuri de malţ folosite împrumută berii arome diferite. De exemplu, malţul blond este folosit pentru prepararea diverselor tipuri de bere blondă (bere tipic englezească sau bere pilsner), malţul mediu este folosit pentru producerea berii brune sau a celei roşii, în timp ce malţul brun este ingredientul de bază pentru diversele sortimente de bere neagră. În plus, berea neagră mai conţine şi malţ caramelizat, care îi conferă o aromă de cafea sau de ciocolată amăruie.

 

Hameiul şi drojdia

Cât despre hamei, trebuie să ştiţi că există şi mai multe sortimente. În general, producătorii de bere nu menţionează felul de hamei pe care îl integrează în băutura lor. Există diferenţe semnificative între diferitele specii de hamei. De exemplu, hameiul floral Saaz are o aromă condimentată. În general, sortimentele de hamei din Cehia au această proprietate. În schimb, hameiul cultivat pe coasta pacifică americană este amărui sau foarte amar. Puterea, adică amăreala, este cea mai importantă caracteristică a hameiului.

Drojdia nu este o aromă care se remarcă în mod deosebit în majoritatea berilor. Este ingredientul care transformă zahărul din malţ în dioxid de carbon. Există anumite sortimente de bere în care resturile de drojdie sunt folosite pentru a potenţa aroma, însă aceste băuturi au un gust şi un miros pregnant de drojdie, asemănător cu cel prezent la prepararea pâinii. În timpul procesului de fabricaţie, se iau măsuri de precauţie pentru a împiedica drojdia din exterior să ajungă în bere în timpul procesului de fermentaţie, pentru că drojdia sălbatică poate da un gust amar berii, dacă aceasta este lăsată să fermenteze într-un recipient deschis.

 

Chiftele marinate în bere

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre gătitul cu bere este acela că aroma mâncărurilor se modifică pe măsură ce berea fierbe împreună cu ingredientele. Berea neagră poate fi folosită cu succes pentru prepararea unor fripturi savuroase, dar şi la pregătirea unor sosuri foarte gustoase. Conţinutul bogat de malţ presupune un aport important de zahăr, motiv pentru care berea poate fi folosită şi la prepararea anumitor deserturi cu ciocolată. În plus, berea neagră mai poate fi adăugată sosurilor de ciocolată şi de cireşe.

Berile cu aromă pregnantă de hamei şi cele amărui pot fi folosite pentru prepararea fripturii de porc cu fructe, precum piersici sau caise. Amăreala hameiului este echilibrată de aroma dulce a fructelor. Berea blondă este şi ea o opţiune pentru amestecurile cu fructe. În plus, şi berea neagră, dar şi cea brună pot potenţa aroma legumelor în orice fel de mâncare. Berea cu conţinut bogat de hamei şi de malţ, precum berea neagră englezească, poate fi folosită la îmbogăţirea gustului unei game largi de mâncăruri, întrucât dulceaţa malţului completează eficient aromele, în timp ce hameiul nu este suficient de puternic pentru a pune în umbră vreo aromă a mâncărurilor.

Chiftelele folosite la hamburgeri pot fi marinate în bere, iar cârnaţii şi carnea pentru grătar pot fi îmbibate în bere înainte de a fi prăjite. În plus, berea poate fi folosită la prepararea pâinii sau a supelor.

Atâta timp cât cunoaşteţi în mare proprietăţile fiecărui tip de bere pe care îl folosiţi, puteţi experimenta nenumărate reţete. Nu vă fie teamă să fiţi creativi şi distraţi-vă gătind cu bere. În fond, o mâncare ce conţine bere nu poate fi rea!
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Berea, ingredient pentru gătit.
 Vizualizări articol: 1091 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Berea, ingredient pentru gătit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei