Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 oct 2008 - Anul XIII, nr. 252 (3933)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Căldura fizică poate declanşa sentimentele de generozitate

Credinţa populară potrivit căreia persoanele cu mâini reci sunt generoase a fost demontată de cercetătorii americani, care au demonstrat că amabilitatea este direct proporţională cu nivelul de confort termic, informează telegraph.co.uk.

Cercetătorii de la Universitatea Yale, autorii studiului, au ajuns la concluzia că zicala "oamenii cu mâini reci au, de fapt, inima caldă" (adică faptul că temperatura corporală ar putea fi indicatorul trăsăturilor de personalitate) este un mit, după ce au testat-o pe un eşantion format din 94 de studenţi.

În prima etapă a studiului, studenţilor li s-a cerut să ţină în mână o cană cu cafea fierbinte sau una cu gheaţă, după care a fost analizat modul în care au fost percepuţi de cei din jurul lor, după o scurtă întâlnire.

Astfel, persoanele care au ţinut în mână o cană cu cafea fierbinte au fost percepuţi ca fiind mai generoşi şi altruişti decât cei care au avut în mână o cană cu cafea rece. Cercetătorii consideră că efectul are legătură cu amintirile din copilărie, când căldura emoţională a părinţilor era asociată cu cea fizică, în momentele în care copiii erau îmbrăţişaţi.

În cea de-a doua etapă a studiului, oamenii de ştiinţă le-au cerut studenţilor să evalueze un produs în timp ce au ţinut în mână fie un obiect cald, fie unul rece. Ulterior, voluntarilor li s-a oferit opţiunea de a alege o formă de recompensă pentru că au participat la studiu: fie un dar pentru ei înşişi, fie un cadou pentru prieteni. După încheierea acestei etape, analiza datelor a arătat că oamenii care au ţinut în mână un obiect cald au avut tendinţa de a alege un cadou pentru prieteni, în timp ce ceilalţi au ales o un cadou pentru ei înşişi.

"Se pare că temperatura fizică nu influenţează numai modul în care îi percepem pe ceilalţi, ci şi comportamentul", a spus profesorul John Bargh, psihologul care a coordonat studiul. "Confortul termic asigurat de temperaturi ridicate ne poate face să îi privim pe ceilalţi ca fiind oameni mai «calzi», dar ne determină, de asemenea, să fim mai calzi - mai generoşi şi cu mai multă încredere în ceilalţi", a adăugat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căldura fizică poate declanşa sentimentele de generozitate.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Căldura fizică poate declanşa sentimentele de generozitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei