Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 oct 2008 - Anul XIII, nr. 249 (3930)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Povestea hamburgerului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Carnea tocată a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri la prepararea mâncărurilor.

Întâi a fost biftecul, reprezentativ pentru tătari, apoi a apărut hamburgerul, care a devenit aproape un simbol al poporului american.

Biftecul tartar, un preparat ce conţine carne crudă tăiată foarte fin şi amestecată cu diverse condimente şi ierburi aromatice, a apărut în Rusia medievală, când tătarii s-au remarcat prin faptul că obişnuiau să toace carnea şi să o mănânce crudă. În zilele noastre, acest preparat a fost îmbunătăţit prin adăugarea unui ou crud peste porţia de carne de vită condimentată.

Hamburgerul, o găselniţă ceva mai recentă, nu este altceva decât biftecul tartar pus pe grătar. Deşi termenul ce denumeşte acest preparat este derivat din numele oraşului Hamburg, friptura originală era o bucată de carne bătută până devenea fragedă şi apoi prăjită, în nici un caz tăiată sau tocată. Hamburgerul aproape aşa cum îl ştim azi a apărut pentru prima data pe un meniu în anul 1834, la restaurantul newyorkez Delmonico, unde friptura Hamburg era unul dintre principalele preparate. Ideea de a pune chifteaua de carne într-o chiflă le este atribuită lui Charles şi Frank Menches, doi vânzători ambulanţi. Cu ocazia unui târg organizat în 1885 în districtul american Erie, cei doi au rămas fără carne de porc, cu care preparau sandvişurile, şi atunci au schimbat ingredientul, folosind chiftele făcute din carne de vită.

 

Precedat de „friptura Salisbury”

 La sfârşitul secolului XIX, doctorul James Henry Salisbury a avut o idee năstruşnică. El s-a gândit că, pentru a vindeca durerile de stomac ale soldaţilor din războiul civil, cea mai bună soluţie era să îi servească pe aceştia cu chiftele făcute din carne tocată de vită.

Chiftelele erau preparate din carne prelevată de la animale sănătoase, numai din muşchi de vită, fără grăsime sau cartilagii, condimentate şi apoi fripte. Doctorul Salisbury le-a recomandat pacienţilor săi să mănânce acest preparat de trei ori pe zi, pentru a-şi reface şi menţine sănătatea. Termenul de „friptură Salisbury” datează din anul 1897 şi în gastronomie se consideră că acesta este predecesorul hamburgerului actual.

Până în anul 1902, prepararea hamburgerului a evoluat în mod semnificativ. Carnea era tocată de două ori prin maşină şi apoi amestecată cu ceapă şi piper, având o consistenţă mai apropiată de a hamburgerului de azi. În anul 1912, ideea de a mânca o chiftea de vită servită pe o bucată de pâine era deja populară, iar curând termenul de „burger” a ajuns să se refere şi la alte tipuri de sandvişuri de acelaşi fel, dar preparate cu alt fel de carne.

 

Plăcinte tradiţionale americane

În America, hamburgerul este unul dintre cele mai populare preparate din carne de vită, consumul mediu într-o săptămână fiind de trei hamburgeri de persoană.

În ceea ce priveşte obiceiurile din Statele Unite, trebuie să precizăm că americanii folosesc de obicei termenii de „carne tocată de vită” şi „hamburger” ca sinonime, lucru ce nu se întâmplă în alte părţi ale lumii.

În afară de faptul că este ingredientul principal pentru hamburgeri, în Statele Unite carnea tocată este folosită şi la prepararea tradiţionalelor plăcinte cu carne.

La început, acestea se umpleau numai cu carne tocată şi condimentată, însă, în prezent, carnea din plăcinte se poate combina foarte bine şi cu un amestec de struguri şi nuci.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Povestea hamburgerului.
 Vizualizări articol: 1128 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Povestea hamburgerului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prostia trece si prin stomac trimis de
(23 oct 2008, 08:25:57
Este urat din partea dumneavoastra sa promovati produse care duc la imbolnavirea grava si deseori iremediabila a concetatenilor nostri! Mai mult decat atat, folositi epitete neadevarate de genul "idee nastrusnica". Ideea a fost nastrusnica doar pentru a-si umple unii buzunarele in rest doar boala si moarte! Carnea tocata pe de parte este nesanatoasa iar combinatia carne tocata, verdeturi, branza, paine si maioneza este de-a dreptul moratala. Francezii nu dau 2 lei pe produsele fast-food si sa nu mai amintim de sutele de procese care se desfasoara in SUA pe aceasta tema. Am amintit de francezi deoarece este tara cu cei mai putini suferinzi de boli cardiovasculare. Daca tot vreti sa scrieti despre aceste produse va dau un sfat. Cautati-o pe doamna dr. Gheorghiu, o femeie de o mare tinuta morala si luati-i un interviu despre aceste produse si despre produsele din ziua de azi in general. Acu este la pensie asa ca are destul timp sa va povesteasca "cum sta treaba" si "care-i faza".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei