Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 oct 2008 - Anul XIII, nr. 248 (3929)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Taifunurile tropicale contribuie la reducerea gazelor cu efect de seră

Taifunurile tropicale contribuie la încetinirea încălzirii globale, prin depozitarea în ocean a unei mari cantităţi de vegetaţie şi sol conţinând gaze cu efect de seră, conform unui studiu publicat în revista Nature Geoscience şi preluat de Reuters.

Un studiu efectuat în Taiwan, în bazinul fluviului LiWu, a demonstrat că inundaţiile produse de taifunul Mindulle, din 2004, au transportat către oceanul Pacific aproximativ 0,05% din cantitatea totală de carbon stocată în frunze, ramuri, rădăcini şi sol. Acest carbon s-a depus pe fundul oceanului.

Plantele absorb dioxidul de carbon, un gaz cu efect de seră, rezultat din arderea combustibililor fosili, şi îl stochează sub formă de carbon, pe măsură ce cresc. Carbonul este eliberat în atmosferă când vegetaţia arde sau se descompune.

Cercetătorii britanici şi taiwanezi estimează că între 50 şi 90 de milioane de tone de carbon, conţinute de aluviunile provenind din insulele din Pacificul de Vest, vor intra anual în compoziţia oceanului Pacific, în timpul cicloanelor tropicale.

Cu toate acestea, cercetătorii susţin că acest fenomen nu va încetini prea mult încălzirea globală provocată de omenire prin arderea combustibililor fosili. Rata de creştere a nivelului dioxidului de carbon produs de omenire "este de 100 sau de 1.000 de ori mai ridicată" decât concentraţia de carbon din oceane, rezultat în urma cicloanelor, a eroziunilor şi distrugerii pădurilor, a declarat Robert Hilton, de la Universitatea Cambridge, autorul acestui studiu.

"În privinţa circuitului carbonului în natură, acest fenomen nu va putea să ne salveze, dar el arată că planeta găseşte soluţii naturale pentru reglarea mecanismului", a continuat Hilton. El a declarat că rezultatele studiului din Taiwan sunt similare cu cele ale analizei impactului avut de uraganele din Atlantic asupra insulelor Caraibe. Mecanismul de "îngropare" a carbonului în ocean ar putea să încetinească procesul de apariţie a unor furtuni puternice, a declarat Hilton.

Specialiştii de la Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) au indicat anul trecut că taifunurile şi uraganele tropicale vor deveni tot mai puternice din cauza încălzirii globale, provocând, totodată şi mai multe valuri de căldură, secetă, inundaţii şi creşterea nivelului mărilor şi oceanelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taifunurile tropicale contribuie la reducerea gazelor cu efect de seră .
 Vizualizări articol: 482 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taifunurile tropicale contribuie la reducerea gazelor cu efect de seră0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei