Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 oct 2008 - Anul XIII, nr. 245 (3926)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

S-a descoperit cea mai fierbinte planetă

Cea mai fierbinte planetă din cele descoperite până în prezent înregistrează temperaturi de 2.250 grade Celsius, jumătate din temperatura Soarelui nostru, conform cercetătorilor de la Universitatea St Andrews, informează cotidianul britanic Daily Mail.

Noua planetă, denumită WASP-12b, este de 1,5 ori mai mare decât Jupiter, iar distanţa dintre ea şi soarele ei este de patru ori mai mică decât cea dintre Pământ şi Soarele din sistemul nostru solar.

În ciuda temperaturii extrem de ridicate de pe planeta recent descoperită, cercetătorii sunt de părere că aceasta nu va deţine recordul de temperatură pentru mult timp. Wasp-12b a depăşit cu puţin pe deţinătoarea ultimului record de temperatură, planeta HD149026b, al cărei record era de 2.040 grade Celsius.

Această descoperire a fost posibilă prin acţiunea simultană a două telescoape, unul în insulele spaniole Canare, iar celălalt în Africa de Sud, care înregistrează trecerea planetelor prin faţa sorilor din sistemele lor solare.

Planetele din afara sistemului nostru solar sunt comparate cu soarele din sistemul lor solar, pentru a putea măsura intensitatea razelor infraroşii, sau căldura, pe care le emit. Astronomii calculează dimensiunea planetelor şi traiectoria lor pe orbită în funcţie de datele înregistrate de cele două telescoape.

Planeta recent descoperită, Wasp-12b, deţine şi recordul pentru cea mai rapidă traiectorie orbitală, având nevoie de o singură zi terestră pentru a face un tur complet în jurul soarelui ei.

Planetele descoperite până în prezent în afara sistemului nostru solar aveau traiectorii pe orbită de cel puţin trei zile terestre, a explicat Leslie Hebb, de la Universitatea St Andrews, importanţa acestei descoperiri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a descoperit cea mai fierbinte planetă.
 Vizualizări articol: 688 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
S-a descoperit cea mai fierbinte planetă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei