Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 aug 2008 - Anul XIII, nr. 199 (3880)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nasul mamiferelor poate detecta pericolul

Nasul mamiferelor este dotat cu receptori specializaţi în detectarea mirosului generat de feromonii emanaţi de animalele din aceeaşi specie care sunt în pericol, este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Lausanne, informează AFP.

Potrivit unui articol publicat în revista Science, cercetătorii au efectuat un experiment în cadrul căruia au amplasat un şoarece într-un mediu care includea un recipient de apă şi feromoni de pericol emanaţi de alţi şoareci, constatând că animalul s-a îndepărtat imediat de recipient şi s-a aşezat în partea opusă a locului unde se afla acesta.

Oamenii de ştiinţă au stabilit că, la originea acestei reacţii, se află ganglionul Grueneberg, situat la intrarea în nas şi care include 300-500 de celule. Celulele acestui organ, identificat iniţial în 1973 şi uitat ulterior, folosesc cantităţi proprii de calciu pentru a declanşa un semnal de alarmă la nivelul creierului. Cercetătorii au mai expus şoarecele şi altor mirosuri generate de feromoni şi de laptele maternal, fără a constata însă vreo creştere a concentraţiei de calciu intracelular în ganglionul menţionat. Astfel, echipa a demonstrat că numai mirosul emanat de feromonii de pericol emişi de animalele din aceeaşi specie activează semnalul de alarmă.

Pentru a-şi confirma descoperirea, cercetătorii au apelat la un şoarece căruia i-au extirpat ganglionul Grueneberg. Acesta a putut detecta alte mirosuri, cum ar fi cel al unui biscuite ascuns, însă nu a mai reacţionat la prezenţa feromonilor de alarmă.

Ganglionul este prezent şi în organismul fiinţelor umane, potrivit lui Hans Grueneberg, care l-a descoperit şi i-a numele său. Cercetătorii elveţieni consideră că, în cazul oamenilor, ganglionul menţionat serveşte la detectarea stării de stres la persoanele din jur.

Detectarea semnalelor de alarmă declanşează "componente specifice, cum ar fi imobilizarea sau fuga pentru a scăpa de pericol sau atacator sau chiar atacul pentru apărarea grupului împotriva pericolului", a explicat unul dintre membrii echipei de cercetare.

Un sistem de alertă similar funcţionează şi în cazul altor specii. Astfel, plantele se apără prin producerea unui tanin care obligă animalele rumegătoare să îşi schimbe locul pentru a paşte, în timp ce insectele emană mirosuri prin care avertizează indivizii din aceeaşi specie în legătură cu eventualele pericole.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nasul mamiferelor poate detecta pericolul.
 Vizualizări articol: 401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nasul mamiferelor poate detecta pericolul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei