Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 aug 2008 - Anul XIII, nr. 198 (3879)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Doi dintre cei mai mari gheţari din Groenlanda, pe punctul de a dispărea

Doi dintre cei mai mari gheţari din Groenlanda sunt pe punctul de a dispărea, au anunţat cercetătorii americani care analizează zilnic imaginile colectate de sateliţii Agenţiei spaţiale americane (NASA), potrivit AFP.

O bucată de 29 de kilometri pătraţi din gheţarul Petermann (nordul Groenlandei) s-a desprins în perioada 11 - 24 iulie, a declarat Jason Box, profesor asociat la Centrul de cercetări polare de la Universitatea din Ohio.

Anterior, gheţarul Petermann a mai pierdut părţi importante din suprafaţa sa, mai ales în perioada 2000 - 2001, când a înregistrat o pierdere de aproximativ 86 de kilometri pătraţi.

Specialiştii sunt îngrijoraţi, în prezent, de o fisură enormă aflată la baza gheţarului Petermann, care ar putea semnala pierderea unei părţi semnificative din suprafaţa acestuia. În cazul în care ruptura se va produce în partea superioară a gheţarului, o porţiune de până la 160 de kilometri pătraţi s-ar putea desprinde, ceea ce ar reprezenta o treime din masa acestuia, au explicat cercetătorii.

Gheţarul are o suprafaţă de plutire de 16 kilometri pe 80,4 kilometri, totalizând 1.295 de kilometri pătraţi.

Specialiştii au precizat că şi imensul gheţar Jakobshavn se micşorează, pierderile de suprafaţă fiind cele mai importante din ultimii 4.000 - 6.000 de ani. Partea nordică a acestuia s-a desprins în ultimele săptămâni, iar gheţarul a pierdut zece kilometri pătraţi de la sfârşitul ultimului său sezon de topire.

Cel puţin o zecime din gheţarii Groenlandei provin din Jakobshavn, ceea ce face ca acesta să fie cel mai productiv aisberg din regiune.

Suprafaţa acestuia s-a redus cu 49 de kilometri pătraţi în perioada 2001 - 2005, un fenomen care a reprezentat un semnal de alarmă pentru specialişti în ceea ce priveşte impactului încălzirii globale asupra gheţarilor din întreaga lume.

O bucată de gheaţă cu o înălţime de 60 de metri şi o greutate de mai multe mii de tone s-a desprins, pe 8 iulie, din imensul gheţar argentinian Perito Moreno, un fenomen unic în plină iarnă australă. Specialiştii au declarat că evenimentul a avut loc din cauza efectelor încălzirii globale.

În afară de imaginile furnizate de sateliţii NASA, cercetătorii de la Universitatea din Ohio au folosit date provenite de la camerele de monitorizare a efectelor încălzirii globale din Groenlanda.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi dintre cei mai mari gheţari din Groenlanda, pe punctul de a dispărea.
 Vizualizări articol: 683 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doi dintre cei mai mari gheţari din Groenlanda, pe punctul de a dispărea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei